Seoteknikleri.com okuyucuları için SEO çalışmalarınıza yön verecek bir SEO rehberi hazırladık. Arama motoru optimizasyonu yaparken temel olarak dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız. Sitenizi ve içeriklerinizi doğru temeller üzerine kurarsanız etkisini de iyi bir şekilde alabilirsiniz.
Google SEO Rehberi 2014
Google SEO rehberimizi 10 başlık altında hazırladık. Temel kuralların önemini size hatırlatmak ve doğru sonuçlar almanız için size gerekli bilgileri sunuyoruz.
- Özgün ve Doğru Başlık Oluşturma
- Meta Description Yazımı
- Meta Keywords Yazımı
- Site URL Yapısı
- Site Haritaları
- Kaliteli İçerik Teknikleri
- Metin Bağlantıları
- Görsel Optimizasyonu
- Nofollow Kullanımı
- Mobil Tasarım ve Kullanılabilirlik
1-Özgün ve Doğru Başlık Oluşturma
Başlık (title) etiketi Google’a ilk mesaj verdiğiniz alandır. Başlık etiketinin özgün ve amacına uygun olarak yazılmış olması ilk alacağınız puan açısından önemlidir.
2013 yılında yapılan anahtar kelime başlık tekniğini 2014’de fazla göremeyeceğiz. 2014 yılı algoritmalarında başlık seçimleriniz çok önemli. Google’da sıralama almak için 1-2 kelimelik başlıklar oluşturalım daha hızlı çıkarız mantığını mutlaka rafa kaldırın. Bu tekniği sadece sözlük mantığında sitenizde bilgi arşivi oluşturmak istiyorsanız kullanın.
Hedef kelimelerinizi içerik stratejiniz ile beraber kullanırsanız başlığınız anahtar kelimelerden oluşmuyor olsa bile sıralama almanız mümkündür. Tek bir kurala bağlı kalmayın. SEO değerlendirmesi için 1 kriter yok 200’den fazla kriter var.
Google.com.tr’de gmail püf noktaları ile ilgili bir arama yaptığımızda Chip dergisinin yazdığı bu başlık seçimi gayet ideal ve ilgi çekicidir. Şu sonucu çıkarmanızı istiyoruz :
Sadece SEO odaklı değil kullanıcı odaklı da düşünerek başlıklarınızı özgün ve ilgi çekici şekilde oluşturun. Sıralama faktörünü içeriğiniz ve meta descripton etiketi ile kazanmaya odaklanın.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Sayfa başlıklarınızı özgün oluşturun.
- Sayfa başlıklarınızı içeriğinizle alakası olmayan kelimelerle doldurmayın
- Her sayfa için ayrı başlıklar kullanın. Kopya başlıklar oluşturmayın.
2- Meta Description Yazımı
Meta description etiketiniz arama motoruna sayfanızın ne hakkında olduğunu anlatan önemli bir etikettir. Böyle bir etiket kullanmadığınızda Google botları sitenizde title etiketinden sonraki metinleri otomatik olarak çekerler.
Örneğin sitenizde yazı başlığının hemen altında değerlendirme alanı varsa burada yazan 1 puan, 2 puan gibi metinleri otomatik olarak Google arama sonuçlarına yansıtır . Yukardaki örnek “patron mutlu son istiyor” arama sorgusunda 17. sayfada sıralanmıştır. Bu nedenle açıklama etiketinin kullanım tekniği önemlidir.
Google meta description etiketini her zaman kullanmaz. Her arama sorgusunda bu yazdığınız etiketin kullanılacağını düşünmeyin. Webmasterların en hatalı düşüncelerinden biri de meta description etiketine her şeyi sıkıştırmaya çalışmaktır. Aslında farklı arama sorgularında Google sayfa içeriğinizin ilgili kısmını da çekerek sonuç sayfasına yansıtır. Bunu neden söyledik?
Sadece açıklama etiketine odaklanmanın yanlış olduğunu da vurgulamak istiyoruz. İçeriğinizi oluştururken açıklama kısmında görünebileceğini düşünerek stratejik olarak yazmanız gerektiğini vurgulamak istedik. Başlık ve description etiketine önem vermek yeterli değildir. İçeriğinizin kalitesi de çok önemli bir faktördür.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Description meta etiketi ne çok kısa ne çok uzun olmalı.
- 100-150 karakter aralığında yazmaya özen gösterin.
- Sayfa içeirği ile alakası olmayan manuple edici açıklamalar yazmayın.
- Genel tanımlar yazmayın: abc konusunda bir web sayfasıdır.
- Anahtar kelimelerle doldurmayın.
- Sitenizdeki her sayfa için ayrı meta description etiketi yazın.
3- Meta Keywords Yazımı
Anahtar kelime metası sayfanızın hangi konularla ilgili olduğunu anlatan bir etikettir. Son 2 senedir bu etiketin kullanımı Google için önem derecesi düşürülmüş bir kriter olmaya başlamıştır. Bunun nedeni birçok webmasterın keywords metasını onlarca anahtar kelime ile doldurup algoritmayı manuple etmeye çalışmasındandır.
Meta keywords kullanımını diğer arama motorlarında hedeflemeleriniz varsa kullanmaya devam edebilirsiniz. Google için önemli bir etiket değildir.
4- Site URL Yapısı
Web site URL adresleriniz SEF olması Google için yardımcı bir etkendir. Olmazsa olmaz demek iddialı olur. Arama motoru dostu (SEF) URL yapısı sitenizin daha iyi taranmasını sağlar. Kategorize edilme, sementik kategori ilgisi kurmada yardımcı olur.
Ziyaretçiler uzun ve farklı rakamlardan oluşan url yapılarını gördüklerinde güven açısından değerlendirebilirler. O nedenle açıklayıcı url oluşturmak hem ziyaretçi hem Google botları için faydalı olacaktır. Sıralama faktörüne etkisi vardır.
URL üzerinden backlink aldığınızda ilgili URL nizde eğer anahtar kelimeniz varsa metin üzerinden backlink almaya yakın etki gösterir. Önemli bir püf noktadır. Kaynak gösterilen URL adresinizde anahtar kelimelerin de olması size artı puan sağlayacaktır.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeleri
- Çok uzun sayfa başlıklarınız için otomatik oluşturulan url adreslerini kısaltın.
- Google uyumlu URL oluşturma makalesini inceleyin.
- URL adresinizde kelime aralında tire kullanmaya özen gösterin.
- sayfa1.html gibi yapılar oluşturmayın
- Anahtar kelimelerinizi tekrar ederek kullanmayın.
- URL de sayfa id numarası gibi uzun rakamlar kullanmayın.
- Çok fazla alt dizin içeren URL yapıları tercih etmeyin.
5- Site Haritaları
Site haritaları hem kullanıcılar hem de Google arama botları için önemlidir. Kullanıcılar için ayrı arama motoru botları için ayrı site haritaları oluşturmalısınız. Google’ın sitenize yeni eklenen içerikleri daha hızlı taramasını sağlar. .xml uzantılı site haritanızı Google Site Yöneticisi merkezine girerek bildirebilirsiniz.
Resim ve video medyaları için farklı haritalar oluşturarak görsel ve video arama sonuçlarında listelenmek için Google’a daha fazla yardımcı olabilirsiniz.
Breadcrmbs kullanmaya özen göstermenizi de öneriyoruz. Takip bağlantıları arama motoru sonuçlarında da kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Direkt olarak alt dizine ulaşmak isteyen kullanıcılar için de doğru bir yapıdır.
Site haritalarındaki Priority yani öncelik değerini siz atayabilirsiniz ama bunun değerlendirmesi Google tarafından yapıldığı için bu değerlere fazla bakılmadığını da bilmenizi isteriz.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Site haritasını hem HTML hem XML olarak oluşturun.
- Site haritası konulara göre bir hiyerarşi belirledikten sonra oluşturun.
- Hatalı yazılabilecek veya güncellenmeyen site haritalarına karşı 404 sayfaları oluşturun. 404 sayfalarınızın Google tarafından indekslenmemesini sağlayın.
6- Kaliteli İçerik Teknikleri
2014 yılında kaliteli içerik sizin sitenizi diğerlerinden ayıracak önemli bir faktör olmaya devam edecek.
Kaliteli ve doyurucu oluşturduğunuz içerikler bir ziyaretçinin bir başka ziyaretçiye tavsiye etmesi ile daha da değer kazanacaktır. Yönlendirmeler sosyal ağlarda paylaşım, bloglarda kaynak içerik gösterimi, forumlarda tartışma, e posta ile tavsiye gibi şekillerde yapılabilir.
İçeriğinizi oluştururken kullanıcıların ne tür aramalar yaptığını da göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edin. Anahtar kelime araştırması adlı makalemizi okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İnternette şu konuda en iyi bu siteden bilgi alırım algısını oluşturmaya çalışmanızı tavsiye ediyoruz. İçerikleri oluştururken farklı tekniklerle okunmasını ve paylaşılmasını sağlamaya çalışmalısınız. Video, infografik, istatistik, görsel içeren içerikler kullanıcıya daha kaliteli ve okunur gelebilir.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Yazım ve imla hataları yapmadan içerik oluşturun.
- Resim ya da video olarak yayınladığınız içeriğin metin çıktısını da sayfanıza mutlaka ekleyin. Kullanıcılar bilgiyi kopyalayıp başka birine göndermek için yapıştırabilsin.
- Paragraf ve alt başlık tekniği ile düzenli bir sayfaya oluşturmaya çalışın. Alt başlıklar ziyaretçinin aradığı bilgiyi bulmasına yardımcı olur. Paragraflar konu bütünlüğünün algılanması için önemlidir. Okunabilirliği arttırmayı tetikler.
- Vurgulamaları mutlaka kullanın. Kalın, italik, altı çizili vurgulama etiketlerini yazınızda kullanmaya çalışarak okuyucuyu canlı tutun. Hiçbir vurgu olmayan bir makale okunurken sıkıcı görünebilir.
- Kullanıcılar için saçma olan içerikler yazıp arama motorlarını hedeflemeyin. Kullanıcının anında sayfadan çıkması uzun vadade sayfa otorite puanınızı düşürecek ve sıralamanıza da etki edecektir bunu unutmayın.
7- Metin Bağlantıları
Metin bağlantıları site içi optimizasyon için gerçekten önemli bir kavramdır. İçeriğinizde kullanıcının daha detaylı bilgi alabilmesine olanak sağlayacak kelimeler üzerinden sitenizdeki diğer sayfalara bağlantı vermeniz çok iyi bir SEO tekniğidir.
Bağlantı verdiğiniz sayfaya site dışından gelen linklere yakın değerde site içerisinden gelen metin bağlantıları da önemlidir. Önemli bir püf noktadır.
Metin bağlantılarını otomatik sistemler üzerinden tek kelime odaklı yapmanız size artı yerine eksi getirebilir. Bu tekniği haber sitelerinde, otomatik etiket linkleme eklentisi kullanan CMS scriptlerde görebiliyoruz. Bir kullanıcı neden okuduğu yazıda iPhone geçiyor diye tıklayıp o kelimenin geçtiği yazı arşiv sayfasına gitsin? Bu durum çok mantıksız. Ama bu tekniğin çok fazla kullanılmasının nedeni site içi linklemenin etkisinin SEO‘ya çok fazla olduğunu gösteriyor. Algoritma değişikliklerinden etkilenmeye başladığını kullanımını yapan sitelerin zarar görebileceğini söyleyebiliriz.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Bağlantı metinlerinzde açıklayıcı ifadeler kullanın. Genel ifadeler tercih etmeyin.
- Konuyla ilgili olmayan alakasız sayfalara bağlantı vermekten kaçının.
- Çok uzun bağlantı metinleri tercih etmeyin.
- Bağlantıların fark edilebilir stillerde olmasını sağlayın.
8- Görsel Optimizasyonu
Resimlerinizi Google botları tanıyamaz. Sayfanızdaki resimler herhangi bir nedenden dolayı görüntülenmediğinde sizin resme eklediğiniz “alt” etiketi ziyaretçiye görüntülenir.
Bir ziyaretçi görsel desteği kapalı olan bir tarayıcı kullanıyorsa resmin ne ile ilgili olduğunu bilgisini kullanıcıya vermiş olursunuz.
İçeriğinizde özgün görseller hazırlayıp eklemeniz içerik kalitesine de katkı sağlayan bir noktadır. Görsel aramalardan sitenize ulaşılmasında da kolaylık sağlar. Sayfa kalite puanınızın artmasının sıralamanıza da etki edeceğini unutmayın.
Görsellerinize tanımlayıcı kısa isimler vererek sitenizde tek bir dizinde tutmanızı da öneriyoruz.
SEOTeknikleri.com Önemli Tavsiyeler
- Resim üzerinden bağlantı veriyorsanız alt etiketi eklemeniz metin (anchor) üzerinden link vermiş etkisi yaratır.
- “alt” etiketi için uzun anahtar kelimeler içeren ya da cümlelerden oluşan metinler kullanmayın.
- Resimlerinizin boyutunu hızlı yüklenecek şekilde optimize ederek yükleyin. Düşük bağlantı hızına sahip ziyaretçileri de düşünerek yaklaşmanız sizin için olumlu olacaktır.
- Site navigasyonlarını sadece resim üzerinden yapmamaya özen gösterin.
9- Nofollow Kullanımı
rel=”nofollow” etiketininin kullanımını gerekli yerlerde yapmanız sizin için faydalı olacaktır.
Özellikle sitelerin yorum bölümlerinde paylaşılan url adresleri, yorum yapan kişinin site adresi gibi bağlantılara referans olmadığınızı belirtmiş olursunuz. Zararlı ya da faydasız bir siteye bağlantı verme sorumluluğunu da üzerinden atmış olursunuz.
Ayrıca içerik oluştururken faydalı olmayan bir siteyi örnekleyecek olabilirsiniz. Bu site zararlı bağlantılar da içerebilir. rel nofollow kullanımı bu siteye referans olmadığınızı da belirtir. Böylece sitenize SEO bakımından eksi bir puan ekletmemiş olursunuz.
10- Mobil Tasarım ve Kullanılabilirlik
Web sitenizin mobil cihazlar için uyumu 2014 yılında daha da ön planda olmaya başladı. Kullanıcılar için tasarımın öneminin yanı sıra kullandıkları cihazlar için de tasarımın önemli olduğunu unutmayın.
Responsive (uyumlu) web tasarım kavramının öneminin artması mobil kullanım odaklı olarak gelişti diyebiliriz. Mobil ziyaret trafiğinin artması mobil ziyaretçilere de öenm vermeniz gerekiğini göstermeye başladı. Hemen çıkma sürelerini düşürmek istiyorsanız mobil uyumlu tasarımlar mutlaka kullanmaya çalışıın.
Kullanılabilirlik kavramı henüz ülkemizde anlaşılmış değil. Sitenin hızı, navigasyonu, sade olması gibi kavramları içeren kullanılabilirlik ziyaretçi deneyimi için önemlidir. Yandex Metrica ve Google Analytics sayesinde ziyaretçi davranışlarını izleyerek sitenizi daha rahat kullanılabilir bir hale getirmeye çalışmanızı öneriyoruz. Özellikle Yandex Metrica bir ziyaretçinin mouse hareketlerini video olarak izlemeniz mümkün. Analiz edip yorumlayarak gerekli güncellemeleri yapmalısınız.
SEO analiz ve yorumlama işidir. Bunu doğru yaparsanız başarılı olursunuz.
2014 yılı için hazırladığımız SEO Rehberinin sonuna geldik. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. SEO rehberine eklemediğimiz farklı konularda var. Bunları ayrı bir makale içerisinde anlatıyor olacağız.
Püf Nokta: Sevgili okuyucularımız dikkat ettiyseniz bu makalede onlarca SEO adında anahtar kelimeler eklemedik. Amacımız okuyucular için katma değeri olacak olan içerik üretmek. Google makaledeki içeriğin içerdiği terimleri değerlendirerek zaten gerekli kategori altında listeleme işlemini yapacaktır. Siz de içeriklerinizde bu hedefe yönelik çalışmalar yapın.
Abi rahatsız ettim özür dilerim. Ben sizden Allah rızası için yardım istiyorum. Seo nedir meta nedir sitemap nedir tam olarak wordpress üzerinde bilemiyor ve çıkamıyorum. Lütfen yardım ederseniz gerçekten çok memnun olurum. Şimdiden Allah razı olsun. Allah kolaylık versin.
Email : [email protected]
Site : ansiklopedibilgiler.com
Bu konularda sitemizde arama yaparsan bilgi sahibi olabilirsin. Gördüğüm kadarıyla yeni bir site kurmuşsun ve ziyaretçi sayılarını da arttırmak istiyorsun. SEO bu konuda sana yardımcı olacak temel bir ihtiyaç diyebiliriz. Daha spesifik soruların olursa [email protected] adresimize mail atabilirsin.
Çok faydalı ve açıklayıcı bir makale olmuş.Sonuna kadar okudum. Emeklerinize sağlık teşekürler…
Bir sorum olacak size yanıtlarsanız memnun olurum.
GOOGLE reklam aldığı sitelere,bloglara,forumlara vs. üst sıralara çıkararak ayrıcalık yapıyor mu?
Teşekkürler. Sorunuzu da yanıtlayalım: Reklam sistemi ile organik sıralamalar tamamiyle bağımsız çalışıyor.