Yıllar geçmesine rağmen Google henüz hacklink problemini çözüme kavuşturamadı. Hacklink sorununu çözmek için ortak eylem planı yaparak hareket etmemiz gerekiyor.
Google neden hacklink için anında ceza vermiyor?
Birçok webmaster forumunda bu konu çok tartışıldı. Ne yazık ki sorunun temeline inersek Google’da haklı. Çünkü bir websiteniz varsa kendi kararınız doğrultusunda siteye gizli bağlantı ekleyebilirsiniz. Bazı linkleri gizleme isteğiniz tamamen sizin kararınız.
Google eklenen linkleri şöyle değerlendiriyor: Bu web sitesi şu web sitesini öneriyor. Bunu kullanıcılarına göstermek istemiyor. Tasarımı bozacak etmenlerden biri olduğu için de böyle bir ihtiyaç duymuş olabilir. Dolayısıyla linkin gizli olması site yöneticisinin bilgisi dahilindedir.
Negatif SEO yapan etik dışı hareket eden rakiplerinizin sitenizi .gov, .edu uzantılı sitelere ekleyip daha sonra bu site sahibi hacklink yapıyor ya da Blackhat SEO yapıyor şeklindeki şikayeti ile sitenizin sıralama kaybetmesini eminim istemezsiniz. O nedenle hacklink kavramına çözüm bulunamıyor.
Google hacklink ile ilgili şikayetleri kısa sürelerde maalesef değerlendirmiyor. Genellikle kontrolleri 3-6 ay arasında zamanları bulabiliyor. Uzun sürmesine rağmen olumlu sonuçlanan şikayet sayısı ise maalesef çok fazla değil.
Türk anayasasında bu tip bir girişimle ilgili ağır yaptırımlar bulunuyor. Özellikle negatif SEO çalışmalarında ilgili siteye dava açma hakkınız bulunuyor. Tabi bunu linkler silinmediğinde yapabilirsiniz. Ayrıca gerkeli araştırma yapılırsa bu işlemi yapanlarda direkt olarak ceza alabiliyor.
Türk Ceza Kanunu’nun 3 Haziran 2005 tarihinde yasalaşmış olan Bilişim Alanında Suçlar isimli 243, 244, 245 ve 246. maddeleri uyarında suç olarak kabul edilen bu konu hakkında ciddi ve ağır hükümler yer alıyor. 244. madede yer alan;
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme başlığındaki;
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hacklinkler görünür olarak eklenmediği için en sağlıklı sorgulama yapıp rapor alabileceğiniz siteler aşağıdadır:
- SEOmoz OpenSiteExplorer
- Majestic SEO
- Cognitive SEO
- Link Diagnosis
- Link Research Tools
- aHrefs
Hacklink eklendiğini tespit ettiğiniz sitelere İngilizce/ Türkçe (hangi dilde yayınlanıyorsa) olarak iletişim kısmından durumu özetleyen bir mail atabilirsiniz. E mail yolu ile iletişim kurduktan sonra gerekli geri dönüşü alamadığınız takdirde Google Spam şikayet formlarını kullanarak Google’a başvurabilirsiniz.
Hacklink eğer adult kelimelerle size daha fazla zarar verecek şekilde yapıldıysa Google Disavow aracını kullanarak linkleri reddetmeniz de mümkün.
En iyi araç hangisi backlink analizi konusunda? en güncel olanı soruyorum tabiki bana göre ahrefs
Ahrefs gayet iyi bu konuda. Alternatif olarak MOZ, Majestic SEO araçlarını da öneriyorum. Ahrefs verileri daha güncel ve detaylı diyebilriiz. Sadece backlinke yönelmiş bir site.
Google webmaster Toolsta da gelen linkler kolay bir şekilde görüntülenebiliyor. Ayrıca şöyle de bir sorun var, kurumsal olarak web tasarım yapan firmaların çoğunun seo’yu müşterilerinin sitelerine gizli linkler koyarak yaptığını biliyoruz, görüyoruz.
Bunlar şikayet edildiğinde TCK’nın maddesi geçersiz sayılabilir çünkü sisteme sızma gibi bir durum söz konusu değil, sitenin yönetimi adamların ellerinde istedikleri değişiklikleri yapabiliyorlar bu yüzden web sitelerini yaptırdıkları firmalar ile konu ile alakalı sözleşme de yapmaları gerekir aksi halde ortada suçlu olmaz.
Kesinlikle haklısın Ufuk. Web tasarım firmalarının müşterilerin haberi olmadan yaptığı hacklinkleri görmüştük. Doğal olarak bunlar suç teşkil etmiyor.Yönetimde firmada olduğu için muhattap da bulmak zor.