SEO’nun temel amacı, sitenize daha çok ziyaretçi girişi sağlamaktır. Bunun için yapılan çalışmalar bütününün genel adı SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu yapan kişilere de SEO Uzmanı denir.
Özellikle son yıllarda önemi artan SEO kavramını incelerken, SEO Uzmanlığını da göz ardı etmek olmayacağından bu konuyu ele almak istedik.
SEO uzmanı kimdir?
Web sitesi optimizasyonu yaparak sitelerin Google başta olmak üzere çeşitli arama motorlarında ulaşılabilirliğinin artması adına çalışan kişi SEO uzmanıdır.
Google’ın kullanım oranı özellikle ülkemizde %96 gibi rakamlara ulaştıktan sonra, SEO demek Google ile eş değer anlama gelmeye başladı. Belki de şöyle demek daha doğru; Türkiye’de SEO demek Google’da yükselmek demektir.
SEO Uzmanının Bilmesi Gerekenler
Erken dönemlerine baktığımız zaman SEO alanındaki en yaygın faaliyetlerin backlink çalışmaları olduğunu görüyoruz. Ancak Google algoritması değişince bu da değişti ve çeşitlik kazandı. Buna göre artık iç SEO ve dış SEO olmak üzere iki farklı çalışma alanı görüyoruz. Bir SEO uzmanı bu iki alana da hakim olmalıdır.
Analiz Kabiliyeti
Site içi SEO faaliyetleri açısından SEO uzmanı verileri oluşturmayı ve elindeki bu bilgileri iyi okuyarak doğru stratejiler geliştirmeyi bilmelidir. Google’ın önem verdiği başlık, anahtar kelimeler ve meta açıklamaları gibi hususlarda SEO uzmanı hem iyi bir analist hem de yaratıcı bir kaleme sahip olmalıdır.
Tüm bunlar için ise Google Analytics hizmetinin en ince ayrıntılarına kadar hakim olunması gerekiyor. Google’ın bu hizmeti size sitenize gelen ziyaretçilerin ziyaretlerini hangi anahtar kelimeler üzerinden gerçekleştirdiğini, sitenize nasıl ulaştığını ve buna benzer verilerini inceleme şansı sunar. Bu aşamada bu verileri kapsamlı şekilde analiz ederek nasıl bir SEO stratejisi izlemeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Web sitelerinde yer alan içerik, Google’ın en çok önem verdiği mevzuların başında gelir. Yani bir sitenin sıralamasını belirlerken Google içeriğin vasfına dikkat eder. İşte bu yüzdendir ki bir SEO uzmanı üzerinde çalıştığı sitenin içeriğinin Google standartlarında olup olmadığını bilecek kadar konuya hakim olmalıdır.
Strateji Planlaması
SEO uzmanları içerik ve link konusunda detaylı bilgiye sahip olmalıdır. İçerik üretecek editör ve metin yazarlarını doğru şekilde organize etmek SEO uzmanının görevidir. Gerek backlink faaliyetlerinde gerekse sosyal medya yönetiminde her zaman sizi başarıya götürecek planlarınız ve bunlara ek olarak b planlarınız olmalıdır.
SEO her ne kadar siteyi Google’da üst sıralara çıkarma işi olsa da, eğer site ticari olarak kar etmiyor yani ziyaretçilere ürün satamıyorsa, SEO’nun ne önemi var? Bu yüzden SEO uzmanı pazarlama konusunda da belirli seviyede bir birikime sahip olmalı ki üst sıralara çıkarmayı başardığı site aynı zamanda satış da yapsın.
Yönetim Hakimiyeti
SEO geniş bir alana yayılmış bir konudur. Bir SEO uzmanı tüm bu sebeplerden ötürü pazarlamadan içeriğe site üzerinde çalışan tüm birimlerle koordineli çalışabilmeli ve müdahale edecek kadar da bu alanlar hakkında fikir sahibi olmalıdır.
Sizce SEO Uzmanı kimdir?
Seo uzmanının işi satışı arttırmak değil bu yüzden pazarlama ayağı hakkındaki düşüncene katılmıyorum. Ben sana müşteri getiririm, o müşteriyi tutarsın yada kaybedersin iki seçeneğin mevcut… Seo uzmanı istenilen kelimelere ulaşacak, müşteriler gelecek, işletme müşterileri kaçıracak ve sorumlu seo uzmanı olacak? Mantıksız bir durum bence, seo uzmanı pazarlamacı olsaydı, pazarlamacılık için ayrı bir sektör oluşmazdı diye düşünüyorum.
Fikir olarak bir şeyler katabilir, bir şeyler ekleyebilir, bir şeyleri düzenleyebilir ama pazarlaman işini direkt olarak seo uzmanının üzerine yıkmak doğru değil.
Seo uzmanı aramalarda istenilen hedef kelimelerin, sıralama almasına katkı sağlar. Alacağı maaş 1500 TL olsun, Bu adam satışı da arttırırsa alacağı maaş yine 1500 TL olacak. Temizlik işlerini de itina ile yapsın, çok iyi yemekte yapar. 😀
Senin burada anlatmak istediğin farklı bir şey ama bir çok insan (işveren) seo uzmanını ingiliz çakısı olarak görecektir.
Piyasada SEO uzmanından beklenen satışı da arttırmak. SEO yapmanın amacı sadece yükseltme değil. SEM kısmını da üstlenmek durumunda. Birbiri ile bağlı birçok alan var bunları organize edecek ekip yoksa SEO uzmanın bunu yapması ya da organize ederek işi dışarıya vermesi gerekecek. Firmalar dışarı iş vermeye olumlu bakmadığı için mecburen kendi yapacak. Benim bahsettiğim çalışma şartları değil. Şartlara göre değişebiliyor.
SEO alanına kodlama da pazarlama da giriyor. Siteyi 1. yapıp tamam deyip çekilirsen de olmaz. Neden müşteri gelmiyor sorusuna da odaklanmak lazım. Tasarımda hatalar varsa bunları tespit etmek yine senin işin. Analitik verilerine göre tıklama haritaları mevcut. Az tıklama alan bölümleri belirleyip tasarımcıya iletmek senin işin. Bence birbiri ile ilgili işler bunlar. Bilgi sahibi olmak şart.
Maaş konusuna zaten girmiyorum. Yetkinliğin fazla olup az maaş almak da biraz kendini iyi pazarlayamamak da var. İşini iyi pazarladığında maaş sorun olmuyor. Kurumsal yerler bulmak kolay değil.