Anasayfa » SEO Araçları » Site Yöneticisi Araçları: Uluslararası hedefleme

Site Yöneticisi Araçları: Uluslararası hedefleme

google-uluslararasi-hedeflemeWebmasterlar tarafından en çok kullanılan Google servislerinden biri de Site Yöneticisi Araçları’dır. Webmasters Tools araması yaparak girdiğimiz bu önemli araçta Google zaman zaman iyileştirmeler ve geliştirmeler yapmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Google Gibi Getir özelliği güncelenmişti ve buradan duyurmuştuk. Temmuz ayı bitmeden yeni bir özellik daha araçlara eklenmiş durumda: Uluslararası hedefleme

Uluslararası hedefleme nedir?

Uluslararası hedefleme konusunu anlatmadan önce geçtiğimiz yıl SEO konferansında da bu konuda sorular geldiğini hatırlıyorum. Özellikle farklı dil ve ülke hedefleri olan kurumsal firmalar SEO stratejisini belirlerken ayrı domain mi almalı yoksa mevcut domain de dil klasörleri mi oluşturmalı konusunda ne yapacaklarını soruyorlardı. Site yöneticisi araçlarına eklenen bu özellik bu sorulara cevap olabilecek.

Uluslararası hedefleme  belirli bir ülkede yaşayıp belirli bir dili konuşan kullanıcılar için tasarlanmış bir veya daha fazla web sitesini yönetiyorsanız arama sonuçlarında, sayfalarınızın alakalı dil ve ülke sürümünün görüntülendiğinden emin olmak istersiniz. İçeriğinizin doğru kitleye ulaşmasını sağlamak için iki genel mekanizma kullanırsınız:

  • URL düzeyinde hedefleme
    Bunun için üç uygulama mekanizması kullanabilirsiniz:

    1. Sayfa düzeyinde işaretleme
      Her bir sayfanın alternatif dil sürümlerini listelemek için sayfalarınızın <head> bölümünde <link rel=”alternate” hreflang=”x” href=”alternateURL”> etiketini kullanın.  Her bir sayfa, kendisine ilişkin diğer tüm dil değişkenlerine bağlantı sağlayan bir hreflang etiketi ve bunun yanı sıra tekrar kendisine başvuruda bulunan bir etiket sağlamalıdır.  Daha ayrıntılı hedefleme için hreflang özelliğini kullanarak dil ve ülke kombinasyonlarını (ör. en-ie, en-ca, en-us) kullanabilirsiniz. İçerik yönergeleri bölümümüzde hreflang etiketi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
    2. Site haritaları
      Sayfalarınıza ilişkin dil ve bölge alternatiflerini göndermek için site haritalarını kullanabilirsiniz.
    3. HTTP üst bilgileri
      HTML olmayan dosyalar (PDF gibi) yayınlıyorsanız bir URL’nin farklı dil sürümünü belirtmek için bir HTTP üst bilgisi kullanabilirsiniz.
  • Site genelinde hedefleme
    Site URL’lerinizin alternatif dil değişkenlerine eşlenmesini sağlamaya ek olarak, muhtemelen coğrafyaya özel alan adları da kullanır veya tüm site yapınızı belirli bir coğrafya ve dil tercihine göre içerik yayınlayacak şekilde yapılandırırsınız.

Çok dilli veya çok bölgeli siteleri ve sayfaları yapılandırdıktan sonra, uluslararası varlığınızı sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için Uluslararası hedefleme sayfalarındaki şu iki bölümü kullanabilirsiniz:

    1. Dil bölümü: Bu bölüm, hreflang etiketlerinizin doğru yerel kodları (dil ve isteğe bağlı ülke) kullanmasını sağlamanıza yardımcı olur.  Daha genel olarak, alternatif sayfaların sitenize ilişkin sayfalara tekrar bağlantı sağlayan etiketlere sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

 

  1. Ülke bölümü: Gerekirse, bu aracı tüm siteniz için site genelinde bir ülke hedefi ayarlamak üzere kullanabilirsiniz.

Sonuç

Artık dil ve ülkeye göre yapacağınız SEO çalışmalarında hreflang etiketini kullanarak  arama sonuçlarında daha etkili sonuçlar almaya başlayabilirsiniz.

Dil Hedefleme

Uluslararası Hedefleme sayfasının Dil bölümü, sitenizin genelinde bulunan ve hreflang bağlantılarından kaynaklanan hatalara kuş bakışı bir görünüm sağlar. hreflang etiketlerini ayarladığınızda, Google, sitenizde bu etiketleri bulur ve etiketlerin başvuruda bulunduğu karşılık gelen URL’leri tarayarak kaynak sayfalardaki hataları ve hedef sayfalardaki eksik dönüş bağlantılarını raporlar. Bu, arama sonuçlarının ziyaretçilerinizin görmesini istediğiniz dil ve ülke değişkenini görüntüleyerek uluslararası varlığınızın sağlıklı olmasına yardımcı olur. Örneğin, üç uluslararası site yönetiyorsanız ve İspanyolca siteye ilişkin hataları izlemek isterseniz site seçiciden İspanyolca sürümü seçip (ör. www.example.es) söz konusu siteye ilişkin dönüş hataları olan tüm dil değişkenlerini görebilirsiniz.

Bu sayfa, çok bölgeli sitelerde yaygın görülen iki hatayı görüntüler:

Alternatif dil kodlarındaki eksik dönüş etiketleri
Bir hreflang etiketiyle belirttiğiniz her bir dil kodu ve alternatif URL için Google, alternatif sayfada sitenizdeki sayfaya tekrar bağlanan bir dönüş etiketinin bulunmasını sağlar.
Bilinmeyen dil kodları
Google, hreflang özelliklerinizde yanlış veya bilinmeyen bir dil kodu kullandığınızda bunu gösterir.

Rapor grafiği

Grafikteki çizgilerin üzerine fareyle gelerek Google’ın seçili sitede bulduğu toplam hreflang etiketlerinin sayısını (mavi çizgi) ve hatalı hreflang etiketlerinin sayısını (kırmızı çizgi) görebilirsiniz.

Dönüş etiketi yok

Bu hata, uluslararası sitelerde en yaygın görülen hatadır. Sağladığınız her bir dil kodu için tabloda, seçilen siteye geri bağlantı sağlayan bir dönüş etiketinin bulunmadığı alternatif sayfaların toplam sayısı listelenir. Tablo, uygulama ve yerel ayara göre eksik dönüş etiketlerini toplar:

  • Sayfa düzeyi — Dile göre, sayfalarınızın <head> bölümündeki hreflang hatalarının toplam sayısı.
  • Site haritası — Site haritanızda bulunan hreflang hatalarının toplam sayısı.
  • HTTP üst bilgileri — HTTP üst bilgisi yapılandırmanızda sağlanan alternatif dosyaların hreflang hatalarının toplam sayısı.

Bir hatayı tıklayıp ilgili yerel ayara ilişkin ayrıntıları inceleyebilirsiniz.  Sayfa düzeyindeki etiketler için ayrıntı raporu, en fazla 1000 URL’yi, karşılık gelen sayfaya dönüş etiketi içermeyen alternatif dil sayfalarıyla eşlenmiş olarak gösterir.  Site haritası ayrıntıları için raporda, URL eşlemesini ve dönüş bağlantısı içermeyen alternatif URL’yi belirten site haritası listelenir.  HTTP üst bilgileri için ayrıntı sayfası, yapılandırmayı ve dönüş bağlantısı olmayan alternatif URL’yi belirtir. Sayfa düzeyindeki hatalarda olduğu gibi ayrıntı sayfası da dönüş etiketleri olmayan en fazla 1000 URL’yi gösterir.

Bilinmeyen dil kodu

Sitenizde belirttiğiniz bilinmeyen dil (ve isteğe bağlı ülke) kodları için tabloda, yerel ayar ve ardından bilinmeyen dil kodu görüntülenir.  Dönüş etiketi yok hatasıyla ilgili olarak URL düzeyindeki ayrıntıları ve söz konusu yerel ayara ilişkin bilinmeyen dil kodlarının toplam sayısını görmek için ayrıntıya inebilirsiniz.

Hakkında Mehmet Emre Baş

2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

Hey :)

Screaming Frog ile SEO Analizi

Birçok SEO uzmanı ya da ilgisinin aklına takılan konulardan biri “SEO analizi nasıl yapılmalı?” sorusudur.Yeni ...

8 yorum

  1. istanbul web tasarım

    Faydalı makale için teşekkür ederiz, şu an itibari ile öncelikle kendi sitemizde daha sonra da müşterilerimizin sitelerinde bu işlemi gerçekleştireceğiz.

  2. Merhaba Hocam öncelikle verdiğiniz bilgiden dolayı teşekkür etmeyi bir borç biliyorum Hocam hreflang etiketi kodunu siteme eklemek istiyorumda nasıl ekliyecemi anlıyamadım hem Türkçe hem de İngilizce eklemek istiyorum kodu nasıl olmalı Hocam Tekrardan Teşekkür ederim ilgi ve alakanızdan dolayı iyi günler.

  3. Hocam Öncelikle merhaba, Tr ve en olarak head kısmına aşağıdaki kodlarımı ekleyeceğiz

  4. Bunun türkçe örneği nasıl yazılıyor bilen varmıdır.

  5. merhabalar hocam yaziniz icin tesekurler.
    benim bir sorum olacak beni bir ilan sitem var vaybe.co.uk yani ingiltere icin ben simdi anahra kelimeleri nasil ayarlamam gerekiyor anliyamadigim sitem diyelim ilan ver,anahtar kelimesi ile arandiginda turkiyede,de gorunecekmi ben sadece ingiltereye hitap ettsin istiyorum, bilgim az o yuzden kusuruma bakmayiniz,

  6. .us domainimde ülke hedefleme seçemiyorum sizce ne yapmam lazım en.domain.com isimli 2 dil seçeneğim var.hangi kodları eklemeliyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir