X

Arama Motorları ve E-Ticaret

E-Ticaret siteleri için arama motorlarında 7 soru 7 cevap. Arama motorlarının e-ticaret sitelerinde dikkat ettiği 7 madde.

1- Google e-ticaret sitenize sıklıkla gelir.
Tecrübelerimiz gösteriyor ki Google işini kusursuz yapan bir arama motoru. Sitenizin ve arka planınızın her noktasını değerlendirmeye tabii tutuyor ve her noktasında kullanıcılar için artı olacağına inandığı özellikleri tarıyor. Google’a farklı doneler vermeniz sizin farkındalığınızı ortaya çıkarır. E-Ticaret sitesi sahibi olduğunuzu düşünelim. Google’a her zaman kategorilerinizi yeniledğinizi ve her defasında ürünler hakkında yeni açıklamalar yaptığınızı gösterin.

2- Google sitenizde dolaşırken ona ürünlerinizi temiz, yerli yerinde ve kusursuz olarak gösterin.
Ürünleriniz ait resimlerinizin özgün olmasına ve bu resimlerin kalitesinin iyi olmasına, çözünürlüğünün yüksek olmasına özen gösterin. Google size güvendiği ve samimi bulduğu kadar referans olacaktır. Güven puanınızı her zaman en tepelerde bulunudurun (trustrank).

3- Google sitenize geldiğinde ve ürünlerinizi size sorduğunda ona ürünlerinizi anlaşılır bir dille anlatın.
Benzersiz açıklamalar yazın. Örneğin; “Erkek ayakkabı. Yaz sezonuna özel tasarlandı. Tüm numaralar mevcut. Telefonla sipariş verebilirsiniz. Kapıda ödeme var.” yerine daha anlaşılır ve müşterinin beğeneceği şekilde bir içerik oluşturun.
Aralara Google’ın sizi daha çok ön plana çıkartması adına sihirli kelimeleri eklemeyi unutmayın. Örneğin; “2016 Senesinin erkek ayakkabı trendi uzun süre akıllarda kalacak gibi. Rahat, şık ve konforlu olan klasik ve spor arası stili ile büyük beğeni toplayan yeni modelimizi sizinde beğeneceğinize inanıyoruz. Bu ayakkabıya dilerseniz 6 taksit, dilerseniz kapıda ödeme ile hemen sahip olabilirsiniz. Güçlü yapısı ve özenli işçiliği ile uzun süreli kullanabileceğiniz ayakkabımız 2 sene garantilidir.” şeklinde bir metin sizin daha farklı ve açıklayıcı görünmenize yardımcı olacaktır.

4- Sitenize insanların fikir alışverişinde bulunduğunu ve sizi değerlendirdiklerini Google’a bildirin.
Yorumlar ve puanlamalar Google tarafından bir çok unsurdan yalnızca ikisidir. Mağazanız içerisinde insanların bir birileri ile yorumlar altında yazışmasına ve size puan vermesine izin verin.

5- Google’a sosyal ve şeffaf olduğunuzu gösterin.
Sosyal paylaşımların önünü açın. Facebook, twitter, instagram ve diğer platformlarda ürününüzün paylaşılabilmesini sağlayın. Google sitenize geldiği zaman müşterilerin ürün fotoğraflarınızı sosyal mecralarda paylaşıldığını görsün. Bu Google’da iyi bir intiba bırakmanızı sağlar. Üstelik bu paylaşım yapılan mecralardan gelen her yeni trafik sizi daha yüksek noktalara taşır.

7- Google sitenizi kalabalık görürse ne olur?
Bizler, ne zaman içi kalabalık bir mağaza görsek bu ilgimizi çeker ve oraya girmek isteriz. Google’da tıpkı insan gibidir. Mağazanızı kalabalık görürse bundan etkilenir.
Mağazanıza girdiği zaman tüm raflarınızı dolaşırken gözü bir yandan diğer ziyaretçilerin üstündedir. Analytics hizmetinde de bunların neredeyse tümüne yer verir.

  • Sitenize giren herkesi sayar.
  • içeride ne kadar süre geçirdiklerini gözlemler
  • içeriye giren kişilerin ne kadarının hemen çıktığını analiz eder.
  • Hatta herkesi tanıdığı için o an mağazanızda olan kişilerin hepsinin nereden geldiğini bilir.
  • Bunların yanında kaç kişinin kasaya gittiğini, kaç kişinin alışveriş yaptığını ve diğer tüm detaylara hakimdir.
  • Mağazanızda olan hareketleri diğer mağazalar ile karşılaştırır ve sonrasında hareket geçer.

Elbette bu konu 7 madde üzerine kurulu bir konu değildir, bir çok varyasyon mevcuttur. Zamanla diğer yazılarımızda tümüne değineceğiz.

Yavuz: 1978 doğumlu. 16 seneden beri yazılım alanında faaliyet gösteriyor. Uzmanlık alanları içerisinde SEO, Google Adwords reklamları ve sosyal medya reklam çalışmaları yer almakta.