SEO Nedir sorusunun bendeki cevabına geçmeden önce biraz bu konuya olan ilgim ve ardından edindiğim tecrübelerimi özetleyerek başlamak istiyorum. Zaten aksi bir başlangıç yazacaklarımın tümünü reddedecek nitelikte olacaktır.
2004 yılında çalışmakta olduğum şirkette ( Türkiye’nin bilinenlerinden olan bir e-ticaret alt yapısı sağlayıcı firmasından birisi ) bir müşterimle sohbet niteliğinde bir eğitim toplantısı yaparken SEO ile tanıştım ve bu konuda uzmanlaşmam gerektiğine karar verdim. O günden bu yana ekibimle birlikte yüzlerce kişi ve kuruma SEO süreçleri ile ilgili ücretli veya ücretsiz uygulama, danışmanlık ve eğitim desteği sağladım. 2008 yılından itibaren ise SEO çalışmalarımızda kullandığımız hemen hemen tüm araçları şirket bünyemizde kendi ihtiyaçlarımıza göre şekillendirerek geliştirdik ve zaman içerisinde ciddi bir AR-GE birikimine sahip olduk.
9 yıllık bu serüvende başarısızlıkla sonuçlanan yüzlerce proje ile kendimizi geliştirdik. Bu başarısızlıklarla edindiğimiz tecrübelerle sayısı azımsanmayacak kadar, insanların nasıl başarıyorsunuz dediği birçok projeyi başarı ile tamamladık. Başarılı projelerin kimisi ömrünü doldurdu, kimisi için ise hayat hala devam ediyor.
Yaptığınız iş her ne olursa olsun başarıyı getirecek olan en önemli unsur tatmin olma duygusudur. Eğer yaptığınız iş SEO ise manevi olarak tatmin olma isteği önceliğiniz olmalıdır çünkü SEO sabır ve strateji işidir. Eğer önceliğinizin maddi olarak tatmin olmaksa bu sizi aceleci olmaya ve panik yapmaya sürükleyeceğinden sonuç elde etme süreleri çok fazla uzayacaktır. Doğru zamanlama ve strateji SEO da her zaman başarı getirir. Bilmeniz gereken en önemli şey, SEO sihir değil, bilimdir.
SEO nedir konusuna başlamadan önce şunu belirteyim, bizim için arama motoru Google demektir, o nedenle bu doğrultudaki görüşlerimi paylaşacağım. Zaten Google’ın ne bakış açısına nede teknolojisine alternatif bir rakip maalesef hala yoktur.
SEO Nedir?
SEO Nedir?
Google bu soruyu kısaca, “SEO, “arama motoru optimizasyonu” veya “arama motoru optimize edicisi” için kullanılan bir kısaltmadır. Bir SEO ile çalışma kararı, sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır, ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır.” şeklinde açıklar.
Fakat arama motorları, özellikle Google, günden güne kabiliyetlerini geliştirmekte ve gelişen bu kabiliyetlerin sonucunda bu basit tanım gittikçe doğruluğunu yitirmektedir.
İyi bir yazar olmadığım kesin, o nedenle görüşümü/bakış açımı mümkün oldukça yalın ve örneklemelerle anlatmaya çalışacağım.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar, Google ile edilen mücadele bu kadar çetin geçmezken, rakiplerin bu kadar fazla olmadığı günlerde ve bu kadar yatırım yapmadıklarında, en önemlisi de hedef kitle yani ziyaretçi adaylarınız bu kadar bilinçli değilken Google da ilk sıralara listelenebildiğinde gelen ziyaretlerden tatmin edici geri dönüşler alınabiliyordu. Bu gün ise şartlar değişti ve her geçen gün değişmeye devam ediyor.
Google olaya şu şekilde bakar; Google da arama yapan herkes Google para ödemese de, doğal arama sonuçlarındaki linkleri veya Adwords reklamlarını da tıklasa bu ziyaretçiler Google için birer müşteridir ve onlara en doğru sonuçları göstermelidir. O nedenle Google web sitenizi geliştirirken tüm yapılanmanızı ziyaretçilerinize göre yapın önerisinde bulunur.
“Ziyaretçi için yapılandırılmayan bir site Google da başarılı bir şekilde pozisyonlansa da bu pozisyonu uzun süre korumak çok mümkün olmayacaktır.”
Birçok SEO uzmanı veya SEO firması kendisini ve hizmetlerini pazarlarken Google da ilk sıraya veya ilk sayfaya çıkmayı hedef olarak gösterir. Oysa SEO’da gerçek başarı ilk sıraya çıkmak değil, ilk sırada kalabilmektir.
Ziyaretçi Odaklı Olun!
Ziyaretçi Odaklı Olun!
İnternet kullanıcıları bilinçlendikçe daha faydalı içerikleri bulabileceklerinin farkında olmaya başlarlar. Eğer sunduğunuz içerik ziyaretçi için yeterli nitelikte değilse sırada bekleyen alternatiflerinizin oldukça fazla olduğunu ziyaretçileriniz gün geçtikçe daha da iyi bilir hale geliyorlar. O nedenle Google da rakiplerinizin önünde olsanız dahi ziyaretçinin beklentilerini karşılamayan siteler kısa zamanda Google da ki pozisyonlarını kaybetmeye başlıyor. Çünkü Google için en nitelikli ve önemli veri ziyaretçilerin sitenize gösterdiği değerdir.
Çok iyi SEO stratejileriniz olabilir veya Google robotlarını atlatacak manipülasyonlar yapacak yetenek ve donanıma sahip olabilirsiniz. Bu donanım ve yetenekler sayesinde Google da hızlıca yükselmeyi başarabilirsiniz. Fakat ziyaretçi faktörü işin içine girdiğinde Google’ı aldatmak neredeyse imkansız hale gelecektir ve düşüş yükselişten çok daha hızlı olacaktır.
O nedenle SEO’da uzun vadeli başarı istiyorsanız kesinlikle kullanıcı odaklı yaklaşımlarla stratejinizi belirlemelisiniz.
SEO Stratejisi Nasıl Belirlenmelidir?
SEO Stratejisi Nasıl Belirlenmelidir?
Wikipedia Stratejinin anlamını şu şekilde açıklar; uzun vadede önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yoldur.
“Her işletme için bir numara olmak doğru sonuçlar üretmeyebilir.”
SEO için uygulanacak stratejiden önce hedefleri belirlemek işin başlangıç ve en kritik noktasıdır. Bu noktada SEO danışmanının görevi belirlenen hedeflere ulaşıldığında elde edilecek sonuçların iş sahibine aktarılması ve hedefin doğru hedef olduğu ile ilgili son kararın verilmesine yardımcı olmaktır.
Önemli olan ziyaret sayısı değil dönüş sayısı
Hedef kitle optimizasyonu
1 olmak her zaman karlı değildir
İnsan gözü ile bakma kabiliyeti
Google a görmek istediklerini gösterin yeter.
Şeffaf olun.
Manüplasyonunda bir kuralı var
Google çalışanı sever
Hilede bazen çalışmaktır
Önemli olan rakipten iyi olmak. Onun görmediğini görmek, bilmediğini bilmek.
Google Tanrı değildir. Kendisine ibadet edilmesini istemez.