Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımda sizlere farklı bir mantıktan bahsedeceğim. Zaten SEO uygulamalarında önemli olanda bu işin mantığını kavrayabilmektir. Öncelikle bu yazıyı neden yazıyorum, biraz ondan bahsedeyim. Özellikle son 1 yıldır ülkemizde SEO kavramı öyle bir yaygınlaştı ki, artık elimi sallasam SEO Uzmanı’na denk geliyorum. Google’de SEO aramalarında çıkan sitelere arada bir göz gezdiriyorum. Sözde SEO uzmanlarımız tarafından yazılan yazıları okuyorum. Gördüğüm sahne ise gerçekten içler acısı bir durumdan öteye gitmiyor. İyi yazanlar, gerçekten bilgi vermeye çalışanlar yok mu? Var ama sayıları her geçen gün konu genelinde bahsedeceğim yapıdaki kişiler yüzünden azalmakta. İlk olarak yapılan yanlışları yazayım, ardından Google gözüyle SEO’ya nasıl bakabiliriz onu değerlendireyim.
Sadece Hedef Kelimeden Hit Alabilmek için Açılan Başlıklar:
SEO sitesi olan bir arkadaşımız yazacak konu bulamıyor ve bir başlık açıyor. Başlık şöyle: “Google artık Alexa’yı kaale almıyor” ve yazı aynen bu şekilde devam ediyor; “Alexa Google gözünde bitmiştir, artık Alexa değerinin hiçbir önemi yoktur.” Hayde! Google; Alexa gibi bir siteyi kaale almayacakta, senin sadece hit almak için açtığın başlığımı kaale alacak. Kendi sitesinde yazmakla kalmadığı gibi, gidiyor bir de tüm web master forumlarında bu başlığı açıp altına kaynak göstererek sözde seo uygulamalarına devam ediyor. Hem açtığın başlık hatalı, hem verdiği bilgi, hem de yaptığın uygulama hatalı. Ardından bu insanların yazdığı yazıları, kendi sitelerini Google’de üst sıraya çıkartmak isteyen arkadaşlar okuyup ciddiye alıyor. Bir SEO Uzmanı düşünün; yazdığı yazı 3 satır, yazıda kendi sitesine “SEO” kelimesinden 3 link vermiş, yazının başında 1 kere makalenin ismini geçirmiş, bir de sonunda eklemiş; Sözde SEO Uygulamalarıbaşlıklı yazımda seo, seo uygulamaları, sözde seo hakkında bilgiler verilmektedir. Bunu okuyan arkadaşlarda aynısını kendi sitelerinde uygulayınca, ortaya çöplüğe dönmüş ve uzun zamanlı başarıyı asla yakalayamayacak olan siteler çıkıyor. Emekler boşa gidiyor. Arkadaşlar SEO denilen şey böyle bir şey değil, zaten hiç bir alanda böyle bir komedinin adı uzman olarak nitelendirilemez.
Eskiden SEO nasıl yapılırdı?
Bundan 6 – 7 sene öncesinde SEO uygulaması denilen şey tamamen footer backlinkten ibaretti. Eğer iyi bir forum sitesinden backlink alırsanız, kendi sitenize 1000’lerce backlink geldiği için; siteniz çok hızlı bir şekilde hedef kelimesinde birinci olabiliyordu. Bundan 4 -5 sene önce ise, Google sadece backlink sayısına bakmayı bıraktı. 4 – 5 farklı kriterde siteleri analiz etmeye başladı ve bunlardan biride Alexa değeri idi. Şimdilerde ise bu değer 40’lara çıktı. Yani bir üst paragrafta anlattığım başlık yanlış. Başlık şöyle olmalıydı. “Google artık Alexa değerini eskisi kadar değerli kılmıyor” Eğer böyle bir başlık ve altına gerçekten bilgilendirici bir makale görseydim. Helal olsun bu insan, SEO hakkında gerçekten insanlara bilgi vermeye çalışıyor derdim. Eğer ben bunu deseydim, benim gibi düşünen yüzlerce kişi daha aynısını derdi. Eğer yüzlerce kişi aynısını deseydi, Google’de inanın aynısını derdi. İşte Google’nin sitelere bakışı artık tamamen bununla ibarettir.
Eskiden SEO uygulamaları çok basitti. Birkaç dizin eklemesi, forum backlink ve parayla alınan footer backlink sonucu sitelerinizi anahtar kelimelerde çok güçlü hale getirebiliyordunuz. Pekiyi şimdi Google’nin elinde bulunan bu güç o zaman yok muydu? Bu algoritmalar birkaç sene içerisinde mi bu denli gelişti? Tabi ki vardı. Sadece uygulamıyordu. Çünkü Google bilgiye açtı!
Artık Google bilgiye doymaya başladı. Bundan 4 yıl önce sadece bir konuya yönelik açtığım site, özgün içerik girerek 1. sıraya geliyor ve PR değeri birkaç basit eklemeyle 3 – 4 olabiliyordu. Günümüzde dilediğiniz kadar özgün içerik yazın siteniz hiçbir hedef kelimede çıkmaz. Eskiden bir sitenin Alexa değerini farklı methodlar kullanarak düşürdüğünüzde yine sitenizde gözle görülür bir ivmelenme görebiliyordunuz. Şimdi tek başına Alexa değerini düşürün yine bir şey ifade etmez. Bu konuda Akif Tufan’ın SEO İçin Backlink Çok mu Önemli? Yazısına bir göz atın derim. Bu makaledeki açıklama aslında şuan benim anlatmak istediğimle aynı noktaya geliyor. SEO gibi rekabetin çok olduğu bir kelimede, Backlink sayısı ve Alexa değeri çok daha fazla olan sitelerin, diğer sitelerden aşağıda çıktığını görüyoruz. Zaten Google mantığı da burada devreye giriyor. Bu örnek Google’nin sitelerin yaptığı SEO uygulamasında sadece backlink sayısına, sadece Alexa değerlerine veya sadece her hangi başka bir kritere bakmadığının en güzel örneği bence.
Google Gibi Düşünebilmek:
Dediğim gibi Google’nin şuan kullandığı argoritma bundan 3 sene öncede Google’nin elinde mevcuttu. Ama o zaman bilgiye aç olduğu için tam anlamıyla süzgeçten geçirmiyordu. Gördüğü her şeyi hafızasına almak ve öğrenmek istiyordu. Artık doydu.
Şöyle düşünün, eskiden SEO kelimesi üzerine yazan 2-3 site varken. Şuan en az 200 site var. Artık Google Türkiye’de SEO hakkında verilen bilgilere doydu ve bundan sonra çok daha eleyici davranacaktır. Bunu yaparken mevcut SEO sitelerinin birçok kriteri tek tek inceleyecektir. Backlink sayısı, backlink gücü, sitede kalma süresi, pagerank değeri, trustrank değeri, alexa değeri, site kodlamasındaki özgünlük, referans veren site sayısı gibi bir çok farklı kriter; Google gözünde değerlendirilecektir.
Artık uzun süreli ve kalıcı başarılar elde etmek istiyorsanız bir konuda gerçekten özgün bilgiler vermeniz gerekmektedir. Ancak Google gözünde bu bitti, artık PR değeri önemsiz, Backlink’ler önemini yitirdi gibi başlıklar özgün makale değildir. Bunlar hatalı ve bilgi eksiklikleri dolu yazılardır. Özgün içerik denilen şey ise, kişinin bir konu hakkında doğru kriterleri öğrendikten sonra, onu kendi yorumuyla okurlarına aktarmasıdır. Eğer bir aracı tanıyorsanız ve o aracın motoru 2.0 Turbo ise; bunu 1.8 Turbo olarak anlatmak özgünlük değil, yalancılık ve insanları kandırmaya yönelmektir.
Başarılı Bir SEO Uygulaması nasıl yapılır?
İlk olarak ülkemizde en çok yapılan hata, şimdilik bir site açayım belirli bir seviyeye gelince tasarımsal ve kodsal olarak daha kaliteli hale getiririm. Eğer bir amaç için site açıyorsanız; bunu ilk adımı olan kodlamayı ve tasarım uygulamalarını en kaliteli şekilde yerine getirmelisiniz. Siz bir inşaat mühendisi düşünün; binanın temelini bina bittikten ve daireler satıldıktan sonra kazandığım parayla atarım diyen? Aynı durum siteler içinde geçerlidir. Sorunsuz ve tamamen legal bir kodlama üzerine işlenmiş bir tasarım, sizlerin rakiplerinize göre her zaman 1 adım önde olmanızı sağlayacaktır.
Ardından kaliteli ve tamamen konunuzla alakalı içerikler girmeye çalışın. Bunu yaparken, siteye çok yazı gireyim diye değil; gerçekten bu konu hakkında hem ben öğreneyim, hem de okuyanlara öğreteyim diyerek yazın. Yazmadan önce araştırın, öğrenin, detaylarına inin, konu bütünlüğünü koparmayın ve giren kişinin o yazıyı okuduktan sonra makalelerinize verdiğiniz emeği görüp altına yorum yapmasını sağlayın. Böylelikle web master forumlarında karşılıklı yorum atılır tüm gece diye bağırmanıza gerek kalmaz. Ve gelen yorumların her biri o makaleye değer katacak yorumlar olur.
Siteye belirli bir süre backlink çalışması yapmayın ve sadece sosyal medya platformlarında sitenizi yayın. Bu işlem zaten sitenize gerekli ivmelenmeyi kazandıracak ve index hızınızı arttıracaktır. Ardından sadece site konularınızla ilgili yazıların altına yorumlar yapın. Ama bu yorumlar “süper, teşekkürler, sağol” tarzı olmasın, o içerik hakkında gerçek yorumunuzu ve bilgilerinizi aktarın. İnanın ki bu yorum, yaptığınız 30 yabancı site altına yorumdan değerlidir.
Site belirli bir içerik sayısına ulaştığında ise, SEO Teknikleri sitesinde anlatılan bir çok backlink çalışmalarını yavaş yavaş uygulamaya başlayın. Asla 200 forumda tanıtım açmayın, sadece sitenizle alakalı forumlarda tanıtım açın. Asla 200 yorum yapmayın, sadece sitenizle alakalı sitelerin makaleleri altına yorum yapın. Asla gereksiz yerlerden backlinkler alıp kendi sitenizi de Google gözünde değersiz ilan etmeyin. Sadece sitenizin içeriği ile ilgili ve kaliteli sitelerden backlink alın.
SEO çalışmalarınıza bu şekilde devam ettiğiniz zaman göreceksiniz ki; siteniz belirli bir zaman sonra asla sıralama kaybı yaşamayacak ve sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir yapıt olacaktır. Diğer rakipleriniz her algoritma değişikliğinde sallanırken. Siz orada sabit olarak kalacaksınız. Google gözüyle SEO’ya bakmak bu oluyor. Doğru olan da budur zaten.
Son olarak asla unutmayın ki; her şirket gibi Google’nin misyonu ve hedefleri bulunmaktadır. Misyonu dünya insanlığına en doğru, en hızlı bilgiyi ulaştırmaktır. Hedefleri arasındaki en önemli kriter ise, her şirket gibi kar etmek ve her sene cirosunu arttırabilmektir.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Son yazımda şunu anlattım diye bir önceki yazıma link vereyim de SEO UZMANI olayım. Hatta şu yazımda şunlardan şunlardan ve şunlardan bahsettim…
merhabalar hocam seo yla alakalı olarak koyposete.com sitemizede bakabılırmısınız?