Anasayfa » SEO Araçları » Screaming Frog ile SEO Analizi

Screaming Frog ile SEO Analizi

screaming-frog-seoteknikleriBirçok SEO uzmanı ya da ilgisinin aklına takılan konulardan biri “SEO analizi nasıl yapılmalı?” sorusudur.Yeni bir müşteriniz var ya da kendi projeniz için rakip analizi yapacaksınız peki nereden başlayacaksınız?

Bu soruların cevabını kısa bir sloganla vermek istiyorum: SEO içerde başlar. Yani site içi optimizasyon (on page SEO) yapmanız gerekiyor. Bunun için sitenin sayfalarını taramanız lazım tek tek. Crawl işlemini sizin yerinize yapacak çok iyi ücretsiz bir program var: Screaming Frog

Screaming Frog ile rakip analizi konusuna da değineceğim ama ilk aşamada kendi işiniz için bunu nasıl yapacaksınız ondan bahsedeceğim.

Screaming Frog ile Site Analizi

Programı ilk açtığımızda karşımıza çıkan bir analiz kutusu var. Buraya analiz etmek istediğimiz siteyi yazıyoruz ve Screaming Frog saniyeler içerisinde sonuçları getiriyor. Index sayısı yüksek sitelerde bu işlemlerin daha uzun sürdüğünü belirteyim. Örnek bir site seçtim ve Crawl işlemini başlattım.

screamingfrog-seo-analizi-1

%100 olduktan sonra analiz işlemne başlayabilirsiniz.

Neleri analiz edebileceksiniz?

  • Site içi bağlantılar
  • Site dışı bağlantılar
  • Yüklenme süreleri
  • URL yapısı
  • Sayfa başlıkları
  • H1,H2 tag kullanımları
  • Meta description ve keywords etiketleri
  • Farklı meta kodları

Screaming Frog Internal

İlk olarak Internal Link bölümünde sayfa içi bütün linklerinizi görebiliyorsunuz.

screamingfrog-seo-analizi-2

İsterseniz dosya türüne göre ilgili dosyaları filtrelemeniz de mümkün. Bu aşamada kırık linklerinizi görmeniz mümkün. İlk olarak kırık link analizi için bu kısmı kullanabilirsiniz.

Screaming Frog External

screamingfrog-seo-analizi-3

Site dışarısına verilen linkleri bulmak için çok iyi bir özellik diyebilirim. Çalıştığınız sitede bilerek ya da bilmeyerek verilen linkleri bu sekmede tespit etmeniz çok kolay.  Müşterinizin sitesini analiz ediyorsanız bu bölümde herhangi bir haclink olup olmadığını da tespit etmeniz çok kolay.

Rakip analizinde ilk baktığım sekmelerden biri diyebilirim. Farklı amaçlarla kullanımlarını da ilerleyen günlerde SEO Teknikleri üzerinde anlatıyor olacağım.

Screaming Frog URL

URL sekmesinde sitedeki dinamik adresleri tespit etmeniz bunların statik yapıya çevrilmesini istemniz için kullanabilirsiniz. Hızlı bir şekilde listeleyebilirsiniz.

Ayrıca her bir adreste bulunan iç linklerin sayısını da buradan öğrenmeniz mümkün.

Screaming Frog Page Titles

screamingfrog-seo-analizi-4

SEO analizi için önemli bölümlerden biri. Sayfa başlıklarının karakter limitlerini görebilir, büyükten küçüğe doğru sıralayabilirsiniz. 65 karakter üzerindeki adresleri listeleyebilir optimizasyon işlemine bunlar üzerinden başlayabilirsiniz.

Aynı sayfa başlığına sahip url adresleri Google tarafından hatalı olarak değerlendirilir. %100 hata olmasa da sayfa başlığı aynı olan adresleri hızlıca buradan görebilmeniz mümkün.

Screaming Frog Meta Description

Özellike E ticaret ile ilgili müşteriniz varsa bu sekme sizin için paha biçilmez olabilir. Özellikle yazılım firmalarının yaptıkları basit çözüm mantık hatalarından dolayı her kategoride aynı açıklamaların kullanılıp kullanılmadığını hızlı bir şekilde burada listeleyebilirsiniz.

Filtreleme seçenekleri

  • Sayfa açıklaması olmayan adresler
  • Aynı açıklamaya sahip olan adresler
  • 156 karakter üzerindeki adresler
  • 70 karakter altındaki adresler

 Screaming Frog Meta Keywords

Meta description alanında olduğu gibi filtreleme seçenekleri anahtar kelime metası içinde mevcut. Fakat Google’ın bu metayı artık önemsemediğini varsayarak çok fazla kullanmayabilirsiniz bu bölümü.

 Screaming Frog H1-H2

Screaming Forg da H tag analizi için bu 2 sekmeyi kullanmanız mümkün. Birden fazla kullanımlar için de analiz yapmanıza olanak sağlıyor.

Sizlere kısaca program hakkında ipuçları vermeye çalıştım. Kullanma şeklini kendi belirlediğiniz analiz kriterlerine göre geliştirmeniz mümkün.

Windows versiyonunu buradan indirebilirsiniz. Ücretli versiyonda çokdaha fazla özellikler mevcut. İlerleyen zamanlarda püf noktalarından da bahsederek SEO analizi nasıl yapılır konusunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Ayrıca aşağıdaki yabancı kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.
Screaming Frog Guide to Doing Almost Anything
8 Alternative Ways To Use Screaming Frog for SEO

Screamingfrog ücretsiz sürümü ile SEO analizi yaparken ücretsiz sürüm kullanıyorsanız analiz işlemini sadece 500 url için yapabilirsiniz. Bu nedenle kendinize ait ya da müşterilerinize ait sitelerde sayfa sayısı hakkında mutlaka bilginiz olsun. Aksi halde eksik bir analiz işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.

 

Not:

Screamingfrog 2.4 güncellemesi çıktı.

Screamingfrog 2.55 güncellemesi çıktı.

Hakkında Mehmet Emre Baş

2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

Hey :)

Android Google Sıralama Takip Uygulaması: Pa SEO

SEO danışmanı olun ya da olmayın mutlaka sitelerinizin belirli kelimelerdeki sıralamalarını zaman zaman takip ediyorsunuzdur. ...

4 yorum

  1. Çanakkale Haber

    böyle güzel bir uygulamanın anlatımını yorumsuz bırakmak emeğe saygısızlık olurdu. Program çok işime yaradı. Teşekkür ediyorum 🙂

  2. S.a benimde sohbet sitem var malesef googleden ban yedim acaba nasıl düzeltecem. yardımınızı bekliyorum.

    • Mehmet Emre Baş

      Öncelikle son 1 ayda aldığınız bağlantıların kalitesiz olanlarını kaldırmak ile işe başlayın. Google link kaldırma aracı bu konuda size yardımcı olacak.

  3. Anlatım için teşekkürler. Programı kurdum analizler falan yaptım ama pek bi işime yaramadı, programı tam olarak çözemedim 🙁

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir