SEO analizi arama motorları ve ziyaretçileriniz için yapılan çalışmaların tamamıdır.
SEO (arama motoru optimizasyonu) analizi geçtiğimiz yıllar içerisinde sadece arama motorları için yapılan çalışmaların tamamı olarak biliniyordu. Bu konuyu hala bu şekilde değerlendirenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok.
Analiz yapmak öncelikle analiz araçlarını iyi ölçmek gerekiyor. Her analiz aracı SEO çalışmalarında istediğiniz veri yorumlamasını yapmayabilir ya da yapacağınız yorumlara katkıda bulunmayabilir. O nedenle önceliği bilinen analiz araçlarına verebilirsiniz.
SEO analizinin ilk çıkış noktalarından biri Google’ın ücretsiz servisi olan Google Analytics. Ziyaretçiler, açılış sayfaları, kanallar, metrikler ve birçok ek özelliği ile analiz işlemlerini segmente ederek yapabilmemize olanak sağlıyor.
“Google bu kadar değerli bir aracı neden ücretsiz sunuyor?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Dikkat ettiyseniz Google sürekli insanların işine yarayacak, hayatlarını kolaylaştıracak alanlarda hizmet sunmaya devam ediyor. Kullanıcıları analiz etmesi için web sitelerinde bulunan Google Analytics java script kodunu kullanıyor. Google bizlere bir hizmet verirken, bu hizmete milyon dolarlar harcarken aslında data toplamak için harcayacağı miktarı optimize ediyor diyebiliriz.
İşin özünde Google’da analiz odaklı çalışan bir şirket. Ziyaretçilerini analiz etmekle onlara daha iyi hizmet sunacak ve vazgeçilmezliğine değil tercih edilebilir olmasına daha fazla yatırım yapmış olacak.
Google örneği ile ilgili çok daha detaylı anlatımlar yapabiliriz ama konuyu odağına çekerek anlatmaya devam edelim.
SEO analiz işlemleriniz için teknik tarafta 2 türde kategorize etmek mümkün. Site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyon için kullanacağınız araçlar.
Site içerisinde kullanacağınız araçlar çok fazla diyebiliriz. Özellikle yabancı firmalar bu alanda daha çalışkan. Site içerisinde ilk kontrollerinizi Screaming Frog aracıyla yaparak başlayabilirsiniz. Site içi optimizasyonda ikinci kullanabileceğiniz online araç MOZ.
MOZ‘a ücretli üye olduktan sonra proje olarak web sitenizi ekleyebilir anahtar kelimelerinize göre sayfanızın durumunu analiz edebilirsiniz. Crawl işlemini haftalık olarak yaptığı için sitenizde oluşabilecek hataları her hafta size mail ile rapor etmektedir. Özellikle indeks sayısı yüksek olan siteler için bu analiz işlemi hatalarını düzeltmek için ilk adımda yeterli olacaktır. MOZ ile anlatabileceklerimiz tabi ki bundan ibaret değil ama amacımız sadece SEO analizine nereden başlamalı ve nasıl ilerletmeli konusunu açıklamak olduğu için burada kesiyoruz.
Site içi optimizasyon için önemli ama ücretli olan bir diğer araç ise Deep Crawl aracı. Çok detaylı ve kaliteli bir araç olduğunu söyleyebilirim. Size demo rapor ve sunum da yapıyorlar. Sitenizdeki hatalı linklerden tutun da kopya içerik (dublicate) hatalarına kadar birçok raporu size sunuyor. Bunu periyodik olarak takip eden bir sistemleri olduğu için sürekli ürün çeşidi artan sitelerde hataları daha hızlı tespit edebilirsiniz.
Site içi optimizasyonun önemli bir bölümü de site içerisinde yaptığınız linkleme kısmını içerir. Sitenizi bir örümcek ağı gibi sarmanız arama botlarının bu ağı takip ederek sitenizi eksiksiz bir şekilde indekslemesini sağlayacaktır. Ayrıca sıralama noktasında da size çok artısı olacaktır. Şu an okumakta olduğunuz SEO analizi yazımızda doğru sayfalara yaptığımız linklendirme de site içi optimizasyona iyi bir örnektir.
Site içi optimizasyon yaparken linklerinizin hepsini internal olarak dağıtmanız şart değildir. Özellikle vereceğiniz bağlantıların bir kısmı external olabilir. Otorite sayfalara bu şekilde bağlantı verebilirsiniz. Sıralamanıza artı sağlayacağını tahmin etmeyeceğiniz bir nokta olduğunu da belirtelim.
Google Analytics
Analiz konusundan bahsetmemizi sağlayan aslında Google’dır. Google bizi analiz ypmaya yöneltirken ücretsiz bir veri analiz aracını da bize sunuyor: Google Analytics. Sitemize gelen ziyaretleri segmente ederek farklı boyutlarda analiz etmemize olanak sağlar. Çok kapsamlı ziyaretçi analizleri yapabileceğimiz gibi site içerisinde en fazla tıklama alan bağlantılarımızı görme imkanı da sunar. Kesinlikle bu aracı iyi bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.
Site dışı optimizasyon yapmak için öncelikle incelemeye kendi backlinklerinizden başlayabilirsiniz. En doğru backlink sonucunu Google Site Yöneticisi aracında Sitenize Bağlantılar bölümünden alabilirsiniz.
Backlink analizi alanında en çok tercih edilen site Ahrefs diyebiliriz. Güçlü bir donanım yatırımı ile sektörde en iyi sonuçları veren sitelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Backlink veren sayfalar, Anchor metinler, bağlantı veren ip adresleri gibi birçok farklı analiz aracını da içerisinde barındırıyor. Bağlantı aldığınız kelimeler ve domain türlerini analiz etmek iyi bir başlangıç olacaktır.
Rakip Analizi
Sadece kendi sitenizi analiz etmek yeterli bir analiz değildir. Bahsettiğimiz SEO araçlarının birçoğunda rakip ekleme alanları da mevcuttur. Rakiplerle durumunuzu kıyaslayarak neler yaptıkları ile ilgili bilgi edinebilir , bu bilgilere göre stratejinizde düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Ahrefs
- MOZ
- Majestic SEO
- Searchmetrics
- SEO Power Suite
- LRT
Öne çıkan bu araçları rakiplerinizi incelerken kullanabilirsiniz.
Google Trends
Yeni bir ürününüz var ve bunu hangi zaman diliminde hangi bölgelere pazarlamak gerektiği ile ilgili bilgi almadan pazarlamaya başlamak doğru olmayacağı düşüncesindesiniz. Çok doğru! Size Google Trends aracını önerebiliriz. Google Arama Terimleri aracı karşılaştırmalı olarak size çok detaylı olmayan bir analiz yapmanızı sağlayabilir.
SEO analizi mevcut veriler ve örnekleme üzerinden hareket edilebilecek veriler üzerinden ilerlemektedir. SEO hizmeti almak isteyen firmaların bahsettiğimiz analizleri yapmaya hem vakitleri olmayabilir hem de uzmanlıkları yeterli gelmeyebilir. O nedenle analiz hizmetini bu alanda uzmanlaşmış SEO firmalarından almak çok daha doğrudur.
View Comments (3)
seo için gerekli bilgileri aldık ve düzenledik ilk sayfalara geldik teşekkürler.
Teşekkürler Bilgilendirmeniz için
inanınki seo konusunda o kadar çok makale okuyorum ki geceleri uyku uyuyamıyorum ama sayenizde bayağı bir bilgiye sahibi oldum teşekkürler. ahrefs.com adlı sitede sitemin analizi yaptığım da baya bi işim olduğunu gördüm.