SEO kelimesinin anlamı sadece arama motoru optimizasyonu değil. SEO kelimesine 2014 yılı itibariyle farklı anlamlar yüklemeye başladık. SEO sitemizi arama motorları için optimize ederken kullanıcı için de optimize etmek anlamını taşıyor. Sitede ziyaretçinin ortalama kalma süresinin önemi Google’ın SERP (arama sonuçları) için belirlediği 200 kriter arasında daha da arttı. Site içi optimizasyonu artık kullanıcıları da hedefleyerek yapıyorsanız doğru bir SEO yöntemi haline gelmiş demektir.
SEO’nun bir diğer anlamı bu alanda çalışanlar için tanımlanmıştır. ” Arama motoru optimize edici “ olarak sektörde çalışanlara da SEO denir. Sektörde SEO uzmanı, SEO danışmanı kavramları daha yaygın kullanılmaktadır ama Google için hem optimizasyon hem de optimize eden kişi anlamına gelir.
SEO 2 ana bölüme ayrılır:
- Site içi optimizasyon (On Page SEO)
- Site dışı optimizasyon (Off Page SEO)
SİTE İÇİ OPTİMİZASYON
Site içi optimizasyon bir sitenin arama motoru botları tarafından hızlı, doğru taranması ve arama sonuçlarına yansıtılması bakımından önemli bir kavramdır. Site içi optimizasyon yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca kriterler şunlardır:
- Başlık seçimi
- Meta description ve meta keywords etiketleri
- H tag hiyerarşisi
- Kelime/kod oranı
- Arama motoru dostu url yapısı (SEF URL)
- Site haritasının oluşturulması
- Anahtar kelime planlaması
- Özgün ve Yeterli içerik
Yukarıda yazdığımız SEO kriterleri dışında farklı maddeler de var. Sizin ilk olarak web siteniz için SEO yaparken dikkat etmeniz gereken maddeler bunlardır. Doğru site içi optimizasyonun size sağlayacağı en büyük fayda site dışı optimizasyona başladığınızda hızlı ve istediğiniz tepkileri alabilmenizdir.
Site içi SEO çalışmalarının temelinde özgün ve faydalı içerik yatmaktadır. Google Hummingbird güncellemesi ile yavaş yavaş bu kavramın önemini arttırarak arama sonuçlarının kalitesini arttırmayı hedeflemiştir. Google için yeterli bilginin anlamı özgün, anlamlı, faydalı içeriktir. Seoteknikleri.com’da yazdığımız yazılarda size püf noktaları da aktarmayı hedefliyoruz. Yazının tamamını okuduğunuzda bazı püf noktaları da almış olacaksınız. İlk püf noktamız site içi optimizasyon kısmı için olacak.
Güncellenen özgün içerik
Google’ın dikkatle taradığı sitelerdeki içerikler genel olarak bir bilginin doğru olup olmadığını da yapay zekaya bildirebiliyor. Yazdığın içeriklerde bazı bilgilerin geçerliliğini yitirdiği durumlarda siz gerekli güncellemeleri yaparsanız Google botlarının yaklaşımı güncel ve özgün içerik olarak değişecektir. Sıralamaya katkısı genel içeriğinizdeki periyodik güncellemelere bağlı olarak yansıyacaktır.
SİTE DIŞI OPTİMİZASYON
Site dışı optimizasyon her site için farklı stratejiler geliştirilmesi anlamına gelir. Bu yazımızda bütün detayları anlatmamız mümkün olmayacaktır. Site dışı optimizasyonu yaparken bunun sizin etkiniz dışında olması için çalışırsanız az maliyet ve az zamanla bunu çözebilirsiniz. Peki bu nasıl olacak?
Site dışı SEO çalışmalarının temeline site içi optimizasyonu koymanız gerekli. İçeriklerin doğru yazılmış ve yeterli olması internette kaynak gösterilmesini daha hızlı hale getirebilir. İçeriğe verdiğiniz önem size site dışı SEO çalışmaları için vakit ve nakit kazancı sağlayacaktır.
Site dışı optimizasyonun temelinde backlink kavramı var. Backlinklerinizin içerikle ilgili ve güvenilirlik bakımından iyi puan alan sitelerden gelmesi çalışma yaptığınız site için büyük fark yaratacaktır. Sosyal medya hesaplarından kazandığınız backlinklerin önemli ise paylaşımlar üzerinden tıklanıp sitenize ulaşılması ile doğru orantılıdır. Sadece paylaşımın size net bir katkısı olmaz bunu da unutmayalım.
View Comments (12)
Seo, arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmak için yapılan işlemlerdir.
seo çalışması derken reklam ve kayıt işlemlerinide kapsıyormu
Tam olarak öğrenmek istediğini yazarsan açıklayıcı bir cevap verebilirim.
Merhaba, çok güzel paylaşım olmuş teşekkürler. Bende satış ortaklığı üzerinde araştırmalar yapıyorum. Satış ortaklığında SEO çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. İyi çalışmalar...
Satış ortaklığı sistemi Google'ın kalite yönergelerine yeni eklediği Doorway Pages (köprü sayfalar) algoritması ile zararlı bir hale gelebilir. Bu konuda farklı çözümlere şimdiden yönelmeniz lazım.
Iyi calismalar bu site dun yayina girdi ve bunun uzerinde google optimize calisma yaptirmak istiyorum nasil olacagi seklinde bana donerseniz sevinirim
Yoğunluktan dolayı geç dönüş yapabiliriz.
Elinize sağlık hocam,cok faydalı paylasımlarınız var.
Site içi optimizasyon ile yeni yeni tanışmaktayım. meta keywords etiketlerini ve anahtar kelime planlamasını yapmakta yol gösterebılır mısınız,ornegın bır ınsan avukat istiyorsa hangı anahtar kelımelerle aradıgını bulmaya calıssam varolan bır yontem var mıdır bunun ıcın? Tesekkurler
ubbersuggest sitesinden google suggestlerini hızlı bir şekilde analiz edebilirsin. Örneğin boşanma avukatı ile ilgili bir arama için de anahtar kelime planlayıcı ile ticari açıdan önemli olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Kullanıcı sorguları hukukla ilgili konularda ilk aşamada bilgi almaya yöneliktir. O nedenle incelemek için forum siteleri idealdir.
Cok tesekkurler hocam. Baska bır sorum da su hocam,long taıl keyler belırledım fakat belırledıgım kelımelerı Anahtar Kelime Planlayıcı'da bir anahtar listesinin trafık tahmınlerını a kısmındal denedıgımde cok dusuk bır rakam gelıyor,long taıl keyler az aranan kelımeler zaten anladıgım kadarıyla,dırek avukat yazmak yerıne tazmınat davası nasıl açılır gibi bır key belırledım ve bunun gıbı ornekler. Trafık tahmınının dusuk olması normal mı,bana kotu gıbı geldı,araya bıkac tane cok aranan kelımelerden de koymalı mıyım?
Anahtar kelime planlayıcıda önemli bir nokta var: Verilen bilgilerde kelimelerin tam aranma verileri vardır. Geniş eşleşme ve varyasyonlar ile ilgili bilgi içermez. Dolayısıyla orada gördüğünüz rakamların daha fazlası aranmaktadır.
Çok teserkkurler hocam,calısmalarınızda basarılarınızın devamını dılerım