SEO ve Blog ilişkisi
İster bu profesyonel olarak SEO danışmanlığı yapın, ister kendi siteniz için amatörce çabalayın; link inşası ve diğer aşamalarda dikkatli olmak zorundasınız. Bloglar, ücretsiz ve pratik yapıları ile her türden kullanıcıya hitap ediyorlar. SEO için de pek çok marifeti sayılıyor. Kurumsal SEO çalışmalarında dahi blog tekniklerinin önemi büyük. Çok büyük siteler bile bloglar vasıtası ile SEO konusunda destek alıyorlar. Madem ki bloglar SEO için bu denli büyük bir öneme sahip, o zaman söz konusu blog olunca SEO adına neyi nasıl yapmanız gerektiğinden biraz bahsedelim.
Google link alışverişlerinin Pagerank ve arama sonuçlarına etkisini belirtiyor. Bu açıdan bakarsak bloglardan çıkan link ve içeriklerin de buna katkısı olduğunu görebiliriz. Ancak bu sizi şöyle bir yanılgıya düşürmesin. Madem ki parametreler aynı; bu işlem sitelerde aynı sonucu veriyorsa bloglarda da aynı sonucu verir! Hayır, sakın bu şekilde düşünmeyin. Bloglardan yapılacak SEO faaliyetleri olumlu sonuçlar doğurabileceği gibi istenmeyen etkiler de gösterebilir.
Google’ın SEO biriminin başındaki bir numaralı adam Matt Cutts da Blog backlinkleriyle ilgili SEO uzmanlarına bir takım ipuçları veriyor. Dediğine bakılırsa kendisi de sıkı bir blog takipçisi ve bloglara yorum yazıp link vermekten çekinmiyor. Çünkü bu doğal bir internet kullanıcısı davranışı. Ancak Cutts bunu yaparken kendi gerçek hesabı ile hareket ettiğini de belirmeden geçmiyor. Bu demek oluyor ki gerçek bir hesapla yapılan işlemle onlarca sahte hesap ile yapılan işlemler arasında bir fark var. Yani bloga yorum yazıp link vermek organik bir davranış biçimi. Zaten Google da en çok doğallıktan hoşlanmıyor mu? Google Penguen güncellemesinin ardından bu doğallık daha da ön plana çıktı ve doğal olmayan SEO çalışmaları önemini yitirdi.
Ancak blog takipçilerinin gerçekliğini anlamak mümkün olmayacağından bakmak gerekiyor. Fakat Google buna da önlem aldı ve Google+’ı SEO açısından çok önemli hale getirdi. Tüm Google araçlarının tek bir çatı altında toplanılması ise Google’ın bir kullanıcının gerçek olup olmamasını anlamaya yetiyor. Eh, bir de şu açıdan bakın; bloğu takip eden ziyaretçilerin gerçek kişiler olmasını istersiniz, öyle değil mi? İşte Google da aynen bu şekilde düşünüyor ve blog üzerinden verilen linklerin gerçek olmasını istiyor.
Eğer gerçek hesap ve profiliniz ile bloglara aşırıya kaçmadan yorum yazıp link paylaşıyorsanız bu faydalı bir şey. Çünkü Matt Cutts da bunu yaptığını söylüyor. Burada bize gelen uyarı ise doğallık. Yani organik diye tabir edilen gerçek kullanıcılar tarafından yapılan işlemler. Ancak aynı şeyi sahte profiller ile yaparsanız Google bunu anlıyor ve sizin için hiç de iyi olmayacak sonuçlar doğuyor.
View Comments (3)
Seo hakkında bloglarda nasıl paylaşımlar yapmam gerektiği hakkında dökümanlar ararken buldum sitenizi, bizim gibi acemiler için faydalı bilgiler teşekkürler.
Seo hakkında makale okurken bu yazıya denk geldim hiç bir siteye yorum yağtığımı hatırlamıyorum doğrusu..yazınızı uygulayacagım.Teşekkur ederim.
Organik blog yorumları gerçekten çok önemli ve ben tüm sitelerimde oldukça faydasını gördüm. Çok doğru bir konuya değinmişsiniz. Aşırıya kaçmamak ve gerçekten konuyu okuyarak anlamlı yorumlar yapmak en önemlisi. Benim gibi çoğu blog sahibi konuyu okumadan yapılan yorumlara zaten onay vermeyecektir.