X

SEO ve Temel Kurallara Odaklanmak

Birçok kişinin kaçırdığı temel ve basit kurallardan bahsedeceğiz bu yazımızda. SEO‘da siteniz için atılan temelleri bu kurallara dayandırmanız da oldukça önemli. Ayrıca yazımızın sonunda sizleri bekleyen mini bir test ile karşılaşacaksınız.

Ne yapmak istiyoruz?

Örneğin kalem, defter, fotokopi kağıdı satan bir web sitesi açmak istiyoruz. Marka ismimiz de Tech olarak seçmiş olalım. Alan adımızı nasıl seçeriz?

techdefter.com

techdefter.com

Malesef yanlış cevap. 🙁

techfotokopi.com

techfotokopi.com

Malesef yanlış cevap. 🙁

techofis.com

techofis.com

Doğru! Satılacak bütün ürünlerin genelini kapsayan ofis malzemelerinin bu sitede olabileceği algısını yaratan bir alan adı.

techkalem.com

techkalem.com

Maalesef yanlış cevap. 🙁

Ziyaretçilerinizin markanızla etkileşimini sağlamak için sitenize neler ekleyebilirsiniz?

Sosyal paylaşım butonları

Sosyal paylaşım butonları

Tek başına yeterli değil. 🙁 İçeriğinizin paylaşılması için mutlaka olmalı. Ziyaretçilere paylaşma işini tek tıkla yaptırmanız çok önemli

Ürün resimleri

Ürün resimleri

Tek başına yeterli değil. Ürün resimlerinin iyi kalitede olması satış aşamasında sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Ürün yorumları

Ürün yorumları

Tek başına yeterli değil. Ürünlere yapılan gerçek yorumlar satış aşamasında ziyaretçilere yön veren bir faktör. Gerçekliğini göstermek için ise Güven Rehberi gibi girişimler hizmet veriyor.

Hepsi

Hepsi

Yukarıdakilerin hepsi etkileşim için sitenizde olmalı. Tek başlarına bir etkileri elbette var ama hedefinizi gerçekleştirmek için hepsine ihtiyacınız olacak. Tabi ki sadece bu maddelerden ibaret değil etkileşim. Buradaki odaklanmanız gereken nokta farklı birçok malzemeyi kullanmaya çalışmak ve en doğrusu ile ilerlemek.

Marka siteniz için içerik oluşturacaksınız. Peki en önemli kriter nedir?

Yüksek kalitede yazılmış benzersiz içerik.

Yüksek kalitede yazılmış benzersiz içerik.

Doğru!

Google'da üst sıralarda yer almak

Google'da üst sıralarda yer almak

Yanlış

Hepsi

Hepsi

Yanlış. Google’da üst sıralarda yer almak için yazarsanız maalesef kaliteli bir seçim yapmış olmazsınız. Yüksek kaliteli benzersiz içerikler üretmek için yazarsanız sıralamadaki yükselme zaten kendinden olmaya başlayacaktır.

Sitenize gelen bir ziyaretçi aradığını bulamıyor. Ziyaretçiniz için ne yaparsınız?

Yönlendirici levhalar eklemek

Yönlendirici levhalar eklemek

Kullanıcılara aradıklarını bulmaları için onlarca resim ile yol gösteremezsiniz. 

İyi bir navigasyon

İyi bir navigasyon

Doğru. Kategori ve sayfalarınızı içeren bir gezinti çubuğu ile kullanıcılarınızın aradığını daha hızlı bulmasını sağlayabilirsiniz.

Siteniz için tercih edeceğiniz barındırma hizmetinde neleri kapsamalı?

Bant genişliği

Bant genişliği

Yeterli değil. 🙁

Güvenlik

Güvenlik

Yeterli değil. 🙁

Her ikisi

Her ikisi

Doğru. Sitenizin bant genişliğinin yüksek olması ziyaretçi yoğunluğunu karşılaması açısından önemlidir. Güvenlik ise ziyaretçilerinizin markanıza güvenini arttıracak ve güvenle alışveriş yapmalarını sağlayarak sadakatlerini de yükseltecek bir özellik.

Google Arama sistemi nasıl çalışıyor?

Bir arama yaptığınızda Google’ın arama sonuçlarını nasıl önünüze getirdiğini bilirseniz sitenizde SEO temellerini kurarken de bu bilgiyi kullanabilirsiniz.

Google’da kalite bölümünde çalışan Matt Cutts’ın konuyu anlatırken küçük ipuçlarını yakalamaya çalışalım.

200’den fazla faktör olduğunu duyduk.

Bir arama yaptınız. Arama sonuçları getirilirken hangi kriterler değerlendiriliyor ona bakalım:

  • Arama teriminiz bu sayfada kaç kez geçiyor?
  • Kelimeler başlıkta mı, URL’de mi, yan yana mı?
  • Bu sayfada kelimelerin eş anlamları mevcut mu?
  • Bu sayfa kaliteli bir siteye mi ait yoksa düşük kaliteli bir siteye mi ait?
  • Bu sayfanın otoritesi ne durumda ve ne kadar kaliteli bağlantı içeriyor?

Benzeri birçok soru sonuçların listelenme kriterlerinin içerisinde bulunuyor. Ama cevaplarını analiz etmek ve öğrenmek sizin göreviniz.

Google kaliteli sonuçları önümüze getirmeye çalışırken sizin de kaliteli içerikler oluşturmanız gerekiyor.

 

Siteniz Google dizininde listeleniyor mu?

Birçok taknik konuya ve kaliteye odaklanırken sitenizin Google tarafından indekslenmesi de çok önemli. İndekslenmemiş bir sayfa ile sıralama kazanmanız maalesef mümkün değil. Bazen en önemli noktayı atlayabilirsiniz.

Bu aşamada önerebileceğimiz en önemli konu Google’ın Web Yöneticisi Yönergeleri olacaktır. Lütfen aşağıda bulunan yönergeleri en az 2 defa okuyun.

Web Yöneticisi Yönergeleri

Web Yöneticisi Yönergeleri

Bu yönergelere uymanız, Google’ın sitenizi bulmasına, dizine eklemesine ve sıralamasına yardımcı olur. Bu önerilerden hiçbirini uygulamasanız bile bir sitenin Google dizininden tamamen kaldırılmasına veya başka şekilde algoritmayla ya da elle yapılan spam işlemine maruz kalmasına yol açabilecek hatalı uygulamalardan bazılarını belirten “Kalite Yönergeleri”ni dikkatle incelemenizi öneririz. Bir site, spam işleminden etkilendiyse artık Google.com’daki veya Google’ın iş ortağı sitelerindeki sonuçlarda görüntülenmeyebilir.

  • Tasarım ve içerik yönergeleri
  • Teknik yönergeler
  • Kalite yönergeleri

Siteniz hazır olduğunda:

  • Siteyi Google’a http://www.google.com/submityourcontent/ adresinden gönderin.
  • Google Search Console’u kullanarak bir Site Haritası gönderin. Google, sitenizin yapısı hakkında bilgi edinmek ve web sayfalarınızın daha fazla erişilebilir olmasını sağlamak için Site Haritanızı kullanır.
  • Sayfalarınızdan haberdar olması gereken tüm sitelerin, sitenizin çevrimiçi olduğunu bildiğinden emin olun.

Tasarım ve içerik yönergeleri

  • Net bir hiyerarşiye ve metin bağlantılarına sahip bir site oluşturun. Her sayfaya en az bir statik metin bağlantısından ulaşılabilmelidir.
  • Kullanıcılarınıza sitenizin önemli kısımlarına işaret eden bağlantıları içeren bir site haritası sunun. Site haritası çok fazla sayıda bağlantıya sahipse site haritasını birden fazla sayfaya bölmek isteyebilirsiniz.
  • Belli bir sayfadaki bağlantıların sayısını makul düzeyde tutun.
  • Faydalı, bilgi açısından zengin bir site oluşturun ve içeriğinizi açık ve anlaşılır bir şekilde anlatan sayfalar hazırlayın.
  • Kullanıcıların sayfalarınızı bulmak için girebileceği kelimeleri düşünün ve sitenizin gerçekten bu kelimeleri barındırdığından emin olun.
  • Önemli adları, içeriği veya bağlantıları göstermek için resimler yerine metin kullanmayı deneyin. Google tarayıcısı, resimlerde yer alan metinleri tanımaz. Metin içeriği için resim kullanmanız gerekirse açıklayıcı birkaç kelime eklemek üzere ALT özelliğini kullanmayı düşünün.
  • <Etiket>, öğe ve alt özniteliklerinizin açıklayıcı ve doğru olduğundan emin olun.
  • Bağlantıların çalışıp çalışmadığını ve HTML’nin doğru olup olmadığını kontrol edin.
  • Dinamik (yani, URL’sinde “?” karakteri yer alan) sayfalar kullanmaya karar verirseniz her arama motoru örümceğinin, statik sayfaların yanı sıra dinamik sayfaları taramadığını unutmayın. Parametreleri kısa, parametre sayısını da az tutmanız yararlı olur.
  • Resimler, video ve zengin snippet’ler için önerilen en iyi uygulamalarımızı inceleyin.

Teknik yönergeler

  • Google’ın sitenizdeki içerikleri tam olarak anlamasına yardımcı olmak için CSS ve JavaScript dosyaları gibi sitenizdeki tüm öğelerin taranmasına izin verin. Google’ın dizine ekleme sistemi, web sayfalarını oluştururken bir sayfanın HTML kodunun yanı sıra sayfaya ilişkin resim, CSS ve JavaScript dosyaları gibi öğeleri de kullanır. Googlebot’un tarayamadığı sayfa öğelerini görmek ve robots.txt dosyanızdaki yönerge hatalarını ayıklamak için Search Console’daki Google Gibi Getir aracını ve robots.txt Test Aracı’nı kullanın.
  • Arama botlarının sitelerinizi, site içerisindeki yollarını takip eden oturum kimlikleri veya argümanlar olmaksızın taramasına izin verin. Bu teknikler bağımsız kullanıcı davranışını izlemek açısından faydalı olabilir, ancak botların erişim modeli tamamıyla farklıdır. Botlar, farklı görünen ancak gerçekte aynı sayfaya işaret eden URL’leri elemekte başarısız olabileceği için bu tekniklerin kullanılması sitenizin dizine eklenme işleminin yarım kalmasıyla sonuçlanabilir.
  • Web sunucunuzun If-Modified-Since HTTP üst bilgisini desteklediğinden emin olun. Bu özellik, web sunucunuzun Google’a son taramadan sonra sitenizin içeriğinin değişip değişmediğini bildirmesini sağlar. Bu özelliğin desteklenmesi, hem bant genişliğinden hem de bekleme zamanından tasarruf etmenizi sağlar.
  • Web sunucunuzda robots.txt dosyasını kullanın. Bu dosya, tarayıcılara hangi dizinlerin taranıp hangilerinin taranmayacağını bildirir. Sitenizin yanlışlıkla Googlebot tarayıcısını engellemediğinden emin olmak için dosyanın güncel olmasına dikkat edin. Sitenizi ziyaret eden robotlara nasıl talimat vereceğinizi öğrenmek için http://code.google.com/web/controlcrawlindex/docs/faq.html adresini ziyaret edin. Google Search Console’da sunulan robots.txt analiz aracı ile robots.txt dosyanızı test ederek bu işlevi doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olabilirsiniz.
  • Reklamların arama motoru sıralamalarını etkilememesi için makul düzeyde gerekli çabayı gösterin. Örneğin, bir robots.txt dosyası ile Google’ın AdSense reklamlarının ve DoubleClick bağlantılarının taranması engellenir.
  • Şirketiniz bir içerik yönetim sistemi satın alırsa, söz konusu sistemin arama motorlarının tarayabileceği sayfalar ve bağlantılar oluşturduğundan emin olun.
  • Arama motorlarından gelen kullanıcılar için pek değer taşımayan arama sonuçları sayfalarının veya otomatik olarak oluşturulmuş diğer sayfaların taranmasını önlemek amacıyla robots.txt dosyasını kullanın.
  • Sitenizin farklı tarayıcılarda doğru göründüğünden emin olmak için siteyi test edin.
  • Sitenizin performansını izleyin ve yükleme sürelerini optimize edin. Google’ın amacı kullanıcılara en alakalı sonuçları sağlamak ve harika bir kullanıcı deneyimi yaşatmaktır. Hızlı siteler kullanıcı memnuniyetini artırır ve web’in genel kalitesini iyileştirir (özellikle İnternet bağlantıları yavaş olan kullanıcılar için). Web yöneticileri, sitelerini geliştirdikçe web’in genel hızının da artacağını umut ediyoruz.
  • Google, tüm web yöneticilerinin Page Speed, YSlow, WebPagetest veya diğer araçları kullanarak site performanslarını düzenli bir şekilde izlemelerini kesinlikle önerir. Daha fazla bilgi, araç ve kaynak için Let’s Make The Web Faster (Web’i Daha Hızlı Hale Getirelim, yalnızca İngilizce) sitesine bakın.

Kalite yönergeleri
Bu kalite yönergeleri, aldatıcı veya yönlendirici davranışların en yaygın biçimlerini kapsar. Ancak Google, burada listelenmeyen diğer yanıltıcı uygulamalara da olumsuz yanıt verebilir. Yanıltıcı bir tekniğin bu sayfada belirtilmemiş olması Google’ın bu tekniği onayladığı anlamına gelmez. Temel ilkelere uymak için çaba gösteren web yöneticileri kullanıcılara çok daha iyi bir deneyim yaşatır ve tüm zamanlarını kötüye kullanabilecekleri açıkları arayarak geçiren yöneticilerin sitelerine göre çok daha iyi sıralamalar elde eder.

Başka bir sitenin Google’ın kalite yönergelerini kötüye kullandığını düşünüyorsanız lütfen bir spam raporu doldurarak bunu bize bildirin. Google, sorunlar için ölçeklenebilir ve otomatik çözümler geliştirmeyi tercih ettiğinden, göze göz gerçekleştirilen spam’le mücadeleyi en aza indirmeye çalışıyoruz. Her rapora yanıt vermek için manuel işlem yapamayız, ancak spam raporları kullanıcı etkisine dayalı olarak önceliklidir ve bazı durumlarda, spam içerikli bir sitenin Google’ın arama sonuçlarından tamamen kaldırılmasına yol açabilir. Bununla birlikte, tüm manuel işlemler kaldırma ile sonuçlanmaz. Bildirilen bir site hakkında harekete geçsek de, yapılan işlemlerin etkileri belirgin olmayabilir.

Kalite yönergeleri – temel ilkeler

  • Sayfalarınızı kullanıcılar için hazırlayın, arama motorları için değil.
  • Kullanıcılarınızı aldatmayın.
  • Arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için tasarlanmış hilelerden kaçının. En önemli kurallardan biri, yaptığınız işi rekabet ettiğiniz bir web sitesine veya bir Google çalışanına açıklarken kendinizi rahat hissedip hissetmeyeceğinizdir. Yararlı başka bir test de “Bu, kullanıcılarıma yardımcı oluyor mu? Arama motorları olmasaydı bunu yapar mıydım?” sorularını sormaktır.
  • Web sitenizi benzersiz, değerli veya çekici yapan şeyleri düşünün. Web sitenizin, alanınızdaki diğer sitelere göre daha fazla göze çarpmasını sağlayın.

Devamı: https://support.google.com/webmasters/answer/35769

İçeriğinizi nasıl anlatmalısınız?

Kaliteli içerik oluşturma konusunda kararınızı verdikten sonra bu içeriğe yapılan aramalar üzerinden trafik çekmek de önemli. Ansiklopedi gibi bilgisi olan birçok insan ve bu insanların oluşturduğu siteler var. Fakat ne kadar değerli olurlarsa olsunlar bunları keşfetmek için ya arama yapmak zorundasınız ya da birilerinin tavsiye / kaynak göstermesi lazım. Keşfedilmemeyi beklememek için bazı noktaları dikkat etmek gerek.

Benzersiz/Meraklı ve açıklayıcı başlıklar oluşturun

Her konuda benzersiz başlık üretmeniz zor olabilir. Bunu yapamadığınız durumlarda arama motorunda görünen başlığınızı merak uyandıracak ve aynı zamanda da ziyaretçiye nereye gideceğini de anlatacak kısa ve öz başlıklar da seçebilirsiniz.Bu konuda detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Çok uzun başlık seçimlerinin arama motorlarında tamamı görüntülenmeyeceği için tıklanması tercih edilmeyebilir. Başlığınızı konuyu iyi açıklayan ve özgün olacak şekilde seçmeye özen gösterin.

Bazı oluşturulan sitelerde teknik anlamda yapılan hatalardan dolayı bütün sayfalarda aynı başlık kullanımı görülebiliyor. Dolayısıyla dizinde hatalı listelendiği için ve sizinde haberiniz olmadığı için ziyaretçi kaybetmeniz mümkün. Öncelikle bunu kontrol edin.

Anasayfa” başlığı yerine işinizi açıklayan “Tech Ofis – Ofis Malzemeleri Burada” gibi bir başlık seçmeniz hem ziyaretçilerin tercih etmesinde yardımcı olacak hem de bu kategoride sıralama kazanmanıza yardımcı olacaktır.

İyi seçilmiş ve doğru meta açıklamaları yazın.

Sayfalarınızın Google’da listelendiğinde başlık altında görünen açıklama alanı ziyaretçi seçimi için önemlidir. O sayfada aradığı hangi bilgiyi bulacağını bilmek ister ziyaretçi. Aşağıdaki örnekte açıklama kısmının siteyi ne kadar doğru anlattığını görebilirsiniz.

E ticaret ile ilgili yapılan aramalarda ürünler için oluşturacağınız açıklamalarda ziyaretçiye doğru bilgiler ve avantajlı birkaç özelliğinizi yazarsanız amacınıza daha hızlı ulaşabilirsiniz. Google meta açıklamalarını sıralama faktörü olarak kullanmayacağını açıklamıştı. Fakat CTR(tıklanma oranı) sayınızı arttıracak bir faktör olduğunu düşünürseniz temel de dikkat ettiğiniz bu noktanın Google sıralamalarınızda olumlu etkilediğini de göreceksiniz.

Resimleri alt etiketi ile açıklayın.

Arama motoru botları ve ekran okuyucuların resimleri algılamasına yardımcı olmanız site sıralamanıza etki edecek bir başka faktör. O nedenle sitenizdeki resimleri açıklayan doğru metinleri yazmayı ve alt etiketi ile belirtmeyi unutmayın.

Bu bölümde ele alınan üç teknik, sitenizin Google’da otomatik olarak ilk sırada yer almasını sağlamaz, ancak Googlebot’un içeriğinizi taramasını, dizine eklemesini ve anlamasını kolaylaştırır. Böylece, sonuçta Google’ın, sitenizin belirli bir arama sorgusu için görüntülenecek alakalı bir arama sonucu olup olmadığını anlamasına yardımcı olur.

SEO ile ilgili Bilgi Sahip Olmak İçin Okuyun

Web sitenizi kendiniz oluşturacaksanız öncelikle kulaktan duyma bilgilerle buna başlamak yerine Google’ın hazırladığı dökümanları okuyarak temeli doğru kurun. Yabancı otoriter kaynakları mutlaka takip edin ve öğrendiğiniz bilgilere göre sitenizi test edin.

Bir siteyi arama motorları için optimize ederken beyaz şapkalı SEO olarak bilinen teknikleri uygulayarak ilerleyin. Kısa vadede size iyi sonuç getiren yöntemler ansızın olumsuz bir hale gelebilir. Bunun nedenini bulmanız çözmeniz size çok daha fazla zaman kaybettirebilir.

SEO Temel Kuralları Anlama Testi

SEO’nun temelinden bahsettiğimiz bu yazıda sizi kısa bir teste tabi tutmak istiyorum. Temel olarak doğru bilgileriniz varsa ilerleyişiniz de doğru yönde olacaktır .

1- Google bir web sitesindeki içeriği nasıl anlar?

Google çalışanları sitenizi manuel olarak incelemeye alır.

Google çalışanları sitenizi manuel olarak incelemeye alır.

Maalesef 🙁

Siteyi Googlebot ile taramadan geçirerek.

Siteyi Googlebot ile taramadan geçirerek.

İşte doğru cevap! 🙂

Google Arama bölümüne yazdığınız bilgilere bakarak

Google Arama bölümüne yazdığınız bilgilere bakarak

Maalesef 🙁

2- Seoteknikleri.com’daki sayfaların Google dizininde olup olmadığını hangi arama şekli ile kontrol edebilirsiniz?

site:seoteknikleri.com

site:seoteknikleri.com

İşte doğru cevap! 🙂

cache:seoteknikleri.com

cache:seoteknikleri.com

Maalesef 🙁

link:seoteknikleri.com

link:seoteknikleri.com

Maalesef 🙁

3- Aşağıdakilerden hangisi Google’ın kalite yönergelerini ilgilendiren bir bilgi değildir?

Kalitesi yüksek orjinal içerikler üretme

Kalitesi yüksek orjinal içerikler üretme

Maalesef 🙁

Arama sonuçlarında iyi sıralmalar edinmek için Blackhat SEO yöntemlerinden kaçınma

Arama sonuçlarında iyi sıralmalar edinmek için Blackhat SEO yöntemlerinden kaçınma

Maalesef 🙁

Resimlere açıklayıcı metinler ekleme

Resimlere açıklayıcı metinler ekleme

İşte doğru cevap! 🙂

4- E-ticaret sitenize bir ürün resmi eklediniz. Googlebot’un bunu anlaması için ne yaparsınız?

Resimlere açıklayıcı yazılar ekleme

Resimlere açıklayıcı yazılar ekleme

Maalesef 🙁 Tek başına yeterli değil.

Resim kodlarına alt etiketini ekleme

Resim kodlarına alt etiketini ekleme

Maalesef 🙁 Tek başına yeterli değil.

Her ikisini de yapma

Her ikisini de yapma

İşte doğru cevap! 🙂

5- E ticaret siteniz için SEO danışmanı arıyorsunuz. Anlaşmak istediğiniz kişilere Web Yöneticisi Yönergeleri’ne göre aşağıdakilerden hangisini hatırlatırsınız?

SEO danışmanın referanslarını öğrenmek istediğinizi belirtip buna göre karar vereceğinizi bildirmek

SEO danışmanın referanslarını öğrenmek istediğinizi belirtip buna göre karar vereceğinizi bildirmek

Maalesef 🙁

Siyah şapkalı SEO tekniklerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtmek

Siyah şapkalı SEO tekniklerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtmek

İşte doğru cevap! 🙂

SEO maliyetinde sonradan çıkacak ücretlerden hoşlanmadığınızı söyleyerek

SEO maliyetinde sonradan çıkacak ücretlerden hoşlanmadığınızı söyleyerek

Maalesef 🙁
Mehmet Emre Baş: 2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

View Comments (11)