X
    Categories: Genel SEO

Site içi SEO optimizasyonu nasıl yapılır?

Site içi SEO optimizasyonu nasıl yapılmaz diyerek başlamak sanırım daha doğru olacak. Çünkü genel olarak yapılan çalışmaları incelediğimizde yapılmaması gereken birçok hata yapılıyor.

Siteyi anahtar kelimelerle doldurmak ve içeriği anahtar kelimelere boğmak en çok yapılan SEO hatalarından olduğunu söyleyebilirim. Sitenizin hedef anahtar kelimelerle ilgisini ana sayfadan sağlamaya çalışmak Google tarafında spam içerik cezası ile sonuçlanabiliyor.

İçerik sayfalarınızı oluştururken anahtar kelimelerinizin bütün varyasyonları ile doldurmamaya özen gösterin. Yazdığınız içerik sayfasına ulaşan ziyaretçi ne tür bir arama ile geldi ve cevabını alabildi mi sorularının yanıtını olumlu veriyorsanız doğru yolda ilerliyorsunuz demektir.

Kullanılabilirlik ve SEO

2014 yılında yavaş yavaş anlaşılmaya başlanan bir kavramda kullanılabilirlik konusu olmuştur. Site içi optimizasyonu sadece arama motoru botları için yapar ziyaretçi davranışlarını önemsemezseniz bu size yarardan çok zarar verir. Kullanıcıların sitede istediği bilgiye rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayabiliyorsanız sitede geçirilen süreyi de arttırdınız anlamına gelir. Bu sürenin artması Google ortalamasının üzerindeyse sayfanız için yeni bir sıralama anlamına gelebilir. Ziyaretçiler için hazırlanmış videolar, benzer içerik önerileri ziyaretçiyi mutlu edecek ve sitenizde kalmaya ikna edecektir.

Tasarımı ve navigasyonu kötü olan bir site kullanılabilirlik noktasında sınıfta kalacağı için ziyaretçinin sitenizi hızlıca terk etmesine neden olacaktır. Sade ve anlaşılır tasarımlar ziyaretçinin farklı bilgileri alması için sayfanızı gezmesini sağlayacak ve dolayısıyla sayfa görüntülenme sayılarınızı da arttıracaktır.

Misafir hızlı siteyi sever

Sitenize gelen ziyaretçiler yavaş ve ağır çalışan sayfalardan pek hoşlanmazlar. Açılış sayfanızın yüklenme süresi 2 saniyeyi geçmemelidir. Ziyaretçi sayfa geçişlerinde uzun süre bekliyorsa bu durum sıkılıp çıkmasına neden olacaktır.

Site içi optimizasyonda dikkat etmeniz gereken temel kavramları da listeleyelim:

  • Başlık etiketinde anahtar kelime kullanımı
  • Doğru meta description ve keywords seçimi
  • Site içi link ağının yapılması
  • Başlık ve alt başlık seçimlerinin doğru yapılması
  • Arama dostu URL yapısının oluşturulması

Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar daha çok arama motoru botları için yapılan optimizasyonlardır. 2014 için ziyaretçileri ön plana çıkarır markanızı popüler yapar ve yeniden ziyaretleri artırırsanız alacağınız tepkiler çok daha olumlu olacaktır.

Mehmet Emre Baş: 2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

View Comments (11)

  • Tum sitelerde nerdeyse anyı şeyler yazılmış. Bunun bir görseli yokmu? Bir kişi işlemiş hepiniz kopyalamışsınız .

  • slm ben seo yaptırmak istiyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz bana tlf la ulaşırsanız sevinirim.

  • Seo hakkındaki konu çok açıklı bir şekilde okudum yararlı bilgi için teşekkürler hocam...

  • Seo hakkında bilginiz biraz az gibime Geldi ama Bunu öğrendiğimde iyi oldu teşekkğrler

  • meraba hocam sayfanızda seoluk üzerine kısa ve öz bir açılama yapmışsınız fakat şirketinizi,işinizi veya ekonomik fikrimizi emanet ediceğimiz danışmanların tescili yada tahsili gibi şeyler aranmalımı teşşekkürler.

    • Danışmanların tescili derken ne demek istediniz onu anlayamadım. Ama danışman seçiminde tahsil durumundan bahsediyorsanız bu gerek şart değildir. Fakat genellikle ingilizceye hakim ve belirli bir kültür seviyesine ulaşmış kişiler size farklı vizyonlar katabilir.