Sosyal Medya Uzmanı kavramının yanlış kullanıldığı konusunda insanların kararsız kaldıklarını görmekteyiz.Günümüzde yaşları 20 ile 27 arasında değişen gençlerin kendilerine etiket olarak seçtikleri bir kavram mı? Yoksa gerçekten böyle bir kavram olmalı ve bu geri planda bir gücü mü temsil etmeli mi?
Uzman kelimesi nedeni ile şık bir etiket olduğu konusunda herkes hemfikir. Peki Sosyal Medya Uzmanı ne kadar uzman ve bunun uzmanlık kriterleri neler olmalı?
Basit bir değerlendirme ile sosyal medya denilen kavramı tanımlamak ve bu tanım her ne kadar kişiden kişiye değişse bile olabildiğince bilimsel ve geniş kitlelerin düşüncesini karşılaması için bu tanımı biraz geniş tutmaya karar verdik.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal Medya ülkeden ülkeye yoğun kullanımı değişen tekil kullanıcıların bir araya geldiği platformlardır. Bizim tespitlerimizde sadece Çin de bile 20 üzerinde sosyal platform mevcuttur. Türk kullanıcıların yoğun olarak bulunduğu Facebook, Twitter, Orkut, Google+, Linkedin, Xing, Netlog, bloglog, gibi platformlar mevcuttur. Ayrıca Türk Kullanıcılarının Vkontakte ve odnoklassniki gibi paltformları da yoğun olarak kullandıkları bir gerçektir. Yakın zamanda mail.ru gibi ortamlarda da Türk profil sayısının giderek arttığı gözlemlenmektedir.
Sosyal Medya Uzmanı Nedir?
Öncelikle Sosyal Medya Uzmanı bir stratejist olmak zorundadır. Yukarıdaki mecralarda birkaç yüz takipçisi olup birkaç sayfayı yönetebiliyor olmak sizi uzman yapmaz.Sosyal Medyacı yapabilir. Aksi düşünenler için farklı bir tartışma konusu olabilir.
“Takipçilerinin demografik haritası ile ilgili bilgiye sahip” tek bir sosyal medya uzmanıyım diyen birine rastlanmaması bunun en açık ifadesidir.
Sosyal Medya uzmanı hizmet verdiği kurumun dijital varlıklarını yönetme yetkisini alabilecek biridir. Bunun için sosyal mecraların reklam yönetmelikleri ile ilgili hukuki bilgiye bize göre sahip olmak zorundadır.
Sosyal mecraların size verdiği yönetim panelini kullanabiliyor olması kimseyi sosyal medya uzmanı yapmaz. En kompleks paneli sizde oturup öğrenmeye çalışsanız 20 dk içinde öğrenebilirsiniz. Reklam yönetimi bilgisi olmayan (hedef seçimi ve stratejisi üretemeyen) birinin kendisine uzman demesi bir veterinerlik fakültesi 1 sınıf öğrencisini organ nakli ameliyatına sokmaya benzer.
Ayrıca geri dönüşümler ile ilgili bir çok ücretsiz tool yanında para ile satılan efektif ve stratejik kararlar almanızı sağlayan bir çok ücretli tool mevcuttur. Ortalama bir sosyal medya uzmanı adayının bu tool lara ödemesi gereken para aylık 500 usd civarındadır.
Bütün bunlar bir araya gelse bile bir kişinin kendisine sosyal medya uzmanı yakıştırması yapması için en az 10 farklı sektörde yılların getirdiği bir reklam yönetimi deneyimine sahip olmasını da gerektirir.
Bütün bunlar bir araya geldiğinde Sosyal Medya Uzmanı olmak için en asgari şartları düşündüğünüzde bile
- 5- 10 yıl arasında asgari bir reklam yönetimi tecrübesi
- En çok kullanılan en az 10 sosyal medya platformunda 5-20 arasında kurumsal sayfalarının olması
- Her sosyal mecrada sayfalarının tekil kullanıcı sayısının onbinler ile ifade edilebiliyor olması (tercihen yüzbinler)
- Takipçileri ile ilgili demografik harita çıkarabilecek veriye sahip olması
Gerekmektedir.
Yada “Sosyal Medya Reklam Paneli Yöneticisiyim” ismi altında sosyal mecraların yönetim panelleri üzerinden reklam içeriklerinin gösterilmesi ile ilgili ayarları yapmalıdır.
Fakat günümüzde sosyal medya uzmanıyım gibi geniş bir kavramı kendisine etiket olarak alan birinin öncelikle yaşı yeterli değildir. Hatta öyle ki üniversite 1. Sınıf öğrencisi bile kendisine bunu yakıştırabiliyor.
Bireylerin kendisine bu etiketi yakıştırması sorun değildir. Ama kavramları bu kadar ufaltmak bence bir sorundur. İçerisinde “Uzman” ifadesi bulunan bir etiket için bir başka sektörde nelerin gerektiğini bir düşünmemiz yeterlidir. Örneğin SEO sektöründe SEO uzmanının gerekleri çok farklıdır.
Uzman Doktor için 6+2=8 yıllık akademik örgün öğretim + (1+1=2) yıl staj gerekmektedir.
Bu nedenle evren kadar geniş bir alanı olan sanal dünya üzerinde 1 milyarın üzerinde kullanıcının bulunduğu sanal dünya platformları olan Sosyal medyada harçlıksız kalan üniversite öğrencilerinin sosyal medyada yapılacak bazı işler için 100 usd lik bazı programlar ile kısmi lokal sonuç elde ederek kendilerine bunu yakıştırması aslında sektörü küçülten ve kendi bindikleri dalı kesme sonucunu doğuran bir ifade biçimidir.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde Sosyal Medya bir uzmanlık değil bir ekip ifade etmelidir.
- Tasarımcısı,
- İçerik yöneticisi,
- Reklam Yöneticisi (Stratejist)
- Platform Yöneticileri
- Dijital Varlık Yöneticileri (hizmet verilen firmanın beklentileri ile varlıkları arasındaki senkronizasyonu sağlayan ekip)
Bu nedenle bu ekibi bünyesinde tutan ve besleyen firmaların sonuçları ile Bireysel olarak kendisine Uzmanım diyen kişilerin çalışmaları arasında oluşan fark son derece farklıdır.
Bu kişilere karşı mı olmak gerekir. Hayır? Fakat karşılaşıldığında sorulacak sorular bellidir. Ne kadar uzmansın sorusunun cevabı çıkacaktır.