X
    Categories: Genel SEO

W3C Nedir?

W3C ( World Wide Web Consortіum ) Tim Bernes Lee tarafından kurulan ve webin gelişmesinde önemli bir etken olan bir oluşumdur. W3C konsorsiyumunda birçok dünyaca ünlü yazılımcının katkısı vardır. W3C standartlarının amacı dünyada kullanılan her tarayıcıda sabit kurallar belirleyerek sitelerin aynı ya da benzer görüntüyü alabilmesidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan toplantılarda ortak kararlar alınarak ilerleme kaydedilir.

Bu oluşum HTML çıktılarının belirli bir standartta olmasını sağlamak adına derslerde hazırlayarak standartı yakalamaya çalışır. 1993 yıllarında stil dosyalarının dışardan çağrılmaya başlanması ile CSS kavramı ön plana çıkmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karışıklık çıkartan nokta her tarayıcının CSS’leri farklı yorumlaması ve farklı çıktılara neden olmasından kaynaklanmaktadır.

Kullandığınız tarayıcıya göre CSS kodlarında düzenleme yapılmadıysa bozuk görünüme sahip birçok web sitesi ile karşılaşmışsınızdır. Bunun gerçek nedeni W3C standarlarına uygun olarak kodlanmış olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir sitenin W3C standartlarına uyumlu olup olmadığını öğrenmek için W3C Validator kullanmanız gerekiyor. http://validator.w3.org/ bu adres üzerinden sitenizin ilgili standartlarda olup olmadığını kaç tane hatasının olduğunu mutlaka kontrol etmenizi öneriyoruz. Hataları nasıl düzelteceğinizi çözmeniz için temel CSS bilgisi sahip olmanız sizin için zaman kazancı anlamına gelecektir.

W3C ile SEO İlişkisi

SEO’nun manifestosu “Google gözünden görmek, Google gibi düşünmek” diyebiliriz. Google standartları sever. Standart olarak kodlanmış bir web dünyası Google botları için daha hızlı tarama ve anlamlandırma anlamına gelecektir. Bu nedenle W3C standartlarını her zaman destekler.
Site içi SEO çalışmalarınızda W3C Validator aracılığı ile sitenizi kontrol edip düzeltebileceğiniz hataları düzeltip uyarı sayısını en aza indirmeniz sizin için Google tarafından alınacak bir ödül anlamına gelir. Ayrıca sitenizin Trustrank değerini de etkileyen bir etkendir.

Siz de bu sebepten ötürü sitelerinizi XHTML Validator ve CSS Validator araçlarından geçirerek uyumlu hale getirmeli,hem Web için hem ziyaretçilerniz için hem de Google için olumlu bir şey yapmalısınız.

Mehmet Emre Baş: 2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

View Comments (1)